Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Perrier-Jouët

betekenis & definitie

Wie kent niet het schitterende art-nouveauontwerp dat Émille Gallé in 1902 voor Perrier-Jouët heeft gemaakt? Sierlijke witte anemonen vormen sinds de lancering van de jaargang 1964 in 1969 van de Belle Époque Millésimée de fleurige en opvallende decoratie van de flessen van deze champagne.

Deze grandioze uitbeelding van het joie de vivre zoals te zien op de fles van deze cuvée de prestige is sindsdien zo'n beetje het beeldmerk van Perrier-Jouët. Het succes van de Belle Époque Millésimée, vooral bij Amerikanen, is zodanig dat Perrier-Jouët een Maison Belle Époque heeft laten inrichten. De oude villa van de voormalige eigenaar van Perrier-Jouët, M. Michel Budin, is nu een elegant museum, annex gastenverblijf geheel in art-nouveaustijl.

De Belle Époque Millésimée is een Épernay-champagne: licht, expressief, elegant en verfijnd met aroma's van witte bloesem, citrusfruit en ook tropische fruit - de weerspiegeling van het aandeel chardonnay uit de Côte des Blancs in de blend. Niettemin zit er maar weinig minder pinot noir in deze cuvée de prestige. De samenstelling van de 1998 is 53 procent chardonnay uit Avize en Cramant en 47 procent pinot noir uit Aÿ en Mailly. De 1999, met ongeveer eenzelfde samenstelling, is een grote réusite. Prachtig. Er is ook een Belle Époque Rosé Millésimée en, exclusief voor de Amerikaanse markt, een Belle Époque Blanc de Blancs Millésimée.

De rest van het gamma champagnes van Perrier Jouët wordt ook gepresenteerd met een etiket waarop de witte anemonen figureren - om optimaal te profiteren van de roem die deze gestileerde bloem het huis heeft gebracht. Maar vastgesteld moet worden dat het kwaliteitsniveau van die rest de voorbije periode veelal nadrukkelijk is achtergebleven. De standaard- cuvée is de Grand Brut, dan is er de Grand Brut Millésime en tenslotte de Blason Rosé. Ze bezitten eenzelfde slanke, elegante structuur. Daarmee staan de champagnes van Perrier-Jouët in het stijlenspectrum diametraal tegenover, laten we zeggen, de champagnes van Krug of Veuve Clicquot. Perrier-Jouët is misschien wel de laatste van de grote Épernayhuizen die een echte Épernaystijl weet te handhaven.

Perrier-Jouët bezit 65 hectaren wijngaard. Onder andere 7 hectaren chardonnay in Avize en 29 hectaren - op de mooiste flanken - in Cramant. Ook is er 20 hectaren pinot noir in Aÿ en Mailly. De jaaromzet bedraagt 2,8 miljoen flessen. Daarvan neemt de Grand Brut 80 procent voor zijn rekening. Champagne Mumm verwerft in 1959 een meerderheidsbelang in dit in 1811 door Pierre-Nicolas Perrier en zijn vrouw Adèle Jouët opgerichte champagnehuis. Mumm wordt op zijn beurt in 1969 onderdeel van de internationale Seagram Group. In de zomer van 1999 heeft Seagram zowel Mumm als Perrier-Jouët verkocht aan de Freygroep, die het al snel weer doorverkoopt aan Allied Domecq. Sinds 2005 zijn beide huizen in handen van Pernod Ricard. Hopelijk geeft Pernod-Ricard een forse positieve impuls aan Perrier-Jouët. Opdat niet alleen de Belle Époque, de cuvée de prestige, genoegen brengt.