Wat is de betekenis van Vleesch-extract?

2025-07-17
Vivat's Geïllustreerde Encyclopedie

J. Kramer (1908)

Vleesch-extract

verduurzaamde bouillon, volgens de verschillende modificaties van Liebig’s voorschrift bereid; behalve voor bouillon, wordt het V. ook aangewend tot het bereiden van soep, enz. Het is in hoofdzaak een genotmiddel. Zie ook Liebig.

2025-07-17
Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Vleesch-extract

Vleesch-extract, gelijk het te Fray-Bentos (zie aldaar) bereid wordt, bevat 13—29% water, 10,5—21,5% asch, 49,5—68,8% organische bestanddeelen en 4,9—9,3% stikstof. In de asch vindt men 42% kali, 23,5% keukenzout en 30,4% phosphorzuur. Het heeft dezelfde physiologische waarde als bouillon; doch daar geen van beide eiwitstoffen bevat, kunnen zij nie...