Groenteteelt
v.
Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)
teelt van groente. teelt van een of meer groenten; ook: agrarische sector die zich met de groenteteelt bezighoudt. Voorbeelden: Het principe is van de Firma QI/Mutsearts, waarvan al een aantal machines in de akkerbouw en groenteteelt functioneert. http://www.ppo.dlo.nl/ppo/index.htm De laatste decennia werd, met steeds groter...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)
De oudste vermeldingen van groenten betreffen de uit het nabije Oosten meegebrachte gewassen, die via kasteel- en kloostertuinen ook rondom de steden geteeld gingen worden. In het Keurboek van Zierikzee van 1485 was het verboden om in iemands ‘arwetemeet’ of ‘boonmeet’ te gaan en te plukken. Erwten en bonen waren toen reeds...
drs. L.A. Beeloo (1981)
wordt zowel in de landbouw als in de tuinbouw bedreven en dan vaak onder glas. Er zijn veel menselijke arbeidskrachten voor nodig en daarom is ze economisch van groot belang. De hoofdgebieden van de groenteteelt liggen niet alleen in de nabijheid van onze grote steden, doch ook in gebieden die dank zij de grondsoort en de afwatering er bijzonder ge...
Prof. Dr. J.H. Brouwer (1958)
De opp. G. in Frl. bedraagt 1249 ha (1955), waarvan: groenten in de volle grond 652 ha (Nederland 34 621 ha); vroege aardappelen 564 ha (id. 8864 ha); groenten onder glas 33 ha (id. 3069 ha) (naar gegevens van het C.B.S. Landbouwtelling 1955). De aard van de G.-bedrijven is zeer verschillend, naar gelang van de plaats. Hoewel van uitgesproken cent...
Veerman (1954)
Hieronder wordt verstaan de teelt van kruidachtige gewassen, voorzover deze zelf of hun vruchten voor consumptie bestemd zijn om te worden geoogst, voordat de plant is afgestorven. 1. (Ned.) Historische ontwikkeling. De g. is in Ned. al oud, reeds in de 14e eeuw werden groentegewassen geteeld, die ook thans nog voorkomen. Eeuwenlang was er echter n...
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
BEGRIP. Onder groenteteelt verstaat men de teelt van kruidachtige gewassen, waarvan delen in gekookte of verse toestand door de mens gegeten worden. Tot de groenten rekent men ook keukenkruiden, zoals selderij, peterselie, bonenkruid, tuinkers.Het aantal groenten bedraagt ca 45. Zij worden verdeeld in blad- en stengel-groenten...
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
Groenteteelt - de verbouw van groente. De g. omvat de bemesting en bewerking van den grond, de vermeerdering, de verzorging op het veld, den oogst, de bewaring en het verhandelen der groenten. Het succes van de g. wordt afgemeten naar de hoeveelheid, de hoedanigheid en het seizoen van den oogst, en daarop zijn luchtgesteldheid, grond, uitrusting en...
P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)
Ons land is door zijn bodem en ligging bizonder geschikt voor de groenteteelt. Groenten hebben een vruchtbaren bodem en vrij veel vocht nodig. Nu, aan deze twee voorwaarden voldoet ons land uitstekend. Ook de vele vaarten en sloten, die Nederland doorsnijden, hebben al van oudsher een geschikte en goedkope gelegenheid geboden, om de groenten te ver...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: