Wat is de betekenis van Bisschopswijn?

2024-04-26
Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

bisschopswijn

warme, gekruide wijn. warme, gekruide en gesuikerde wijn, die in Nederland soms gedronken wordt op sinterklaasavond. Voorbeelden: Sint is nooit dronken; ook niet van bisschopswijn. Hij reist nooit samen met ander Klazen in één auto, terwijl zijn staf nooit uit het raam van de auto steekt. NRC, 1994 Glühwein...

2024-04-26
Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Bisschopswijn

Bisschopswijn is een warme, alcoholische drank die tijdens Sinterklaas gedronken wordt. Het lijkt veel op glühwein, dat vooral rond de kersttijd geschonken wordt. Toch zit er tussen deze twee warme dranken een klein verschil.Bisschopswijn maakt men met witte of rode wijn. Naast wijn bevat het kruidnagel, kaneel, steranijs en sinaasappelschille...

2024-04-26
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

bisschopswijn

bisschopswijn - Zelfstandignaamwoord 1. (drinken) purper rode, warme wijn, die in Nederland in de periode vlak voor en tijdens Sinterklaas wordt gedronken Iets lekkers, dat moet lukken. Ik zou bijvoorbeeld bisschopswijn kunnen maken. Eigenlijk houd ik helemaal niet van zoete drankjes en ik vind het t...

2024-04-26
Sinterklaaslexicon

Marie-José Wouters (2009)

Bisschopswijn

Gekruide wijn die speciaal bij het sinterklaasfeest wordt gedronken. Het gebruik gaat wellicht terug op de Bekerlegenden van Nicolaas (→ Legenden 21-22). Tegenwoordig is bisschopswijn ook kant-en-klaar te koop. Recept 1 fles rode wijn, i sinaasappel, citroen of mandarijn, 5 kruidnagelen, pijpkaneel of I eetlepel kaneelpoeder, foelie of I noo...

2024-04-26
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Bisschopswijn

m., ook: bisschop, een warm geserveerde, gekruide rode wijn die vaak op Sinterklaasavond wordt opgediend (waaraan de naam is ontleend). De bereiding geschiedt door een citroen of sinaasappel te besteken met kruidnagels en deze samen met een stuk pijpkaneel in niet-zoete rode wijn (b.v. bordeaux) gedurende enige tijd in een gesloten pan zacht te ver...

2024-04-26
Etymologisch Woordenboek

Amsterdam University Press (2024)

2024-04-26
Prisma Woordenboek Nederlands

Unieboek | Het Spectrum (2024)