Bisschopswijn is een warme, alcoholische drank die tijdens Sinterklaas gedronken wordt. Het lijkt veel op glühwein, dat vooral rond de kersttijd geschonken wordt.
Toch zit er tussen deze twee warme dranken een klein verschil.Bisschopswijn maakt men met witte of rode wijn. Naast wijn bevat het kruidnagel, kaneel, steranijs en sinaasappelschillen. De drank wordt verwarmd, maar mag niet koken, omdat dan alle alcohol verdampt. Vervolgens staat de wijn een lange tijd op laag vuur, zodat alle kruiden intrekken. Het verschil tussen bisschopswijn en glühwein zit in het laatste ingrediënt.
De sinaasappelschillen worden vervangen door citrusschillen, verdere bereiding en kruiden zijn hetzelfde. Glühwein wordt traditioneel op de Duitse kerstmarkten geschonken. De voorloper van de warme wijnen is Ypocras. Deze gekruide wijn drinkt men, in tegenstelling tot de huidige dranken, koud. De kruidige drank werd al in de middeleeuwen gedronken, vaak geserveerd met gekonfijt fruit en taart. Het zou een goed middel zijn voor het oplossen van kwalen.