Sinterklaaslexicon

Sinterklaas van A tot Z door Marie-José Wouters

Gepubliceerd op 24-10-2019

Bisschopswijn

betekenis & definitie

Gekruide wijn die speciaal bij het sinterklaasfeest wordt gedronken. Het gebruik gaat wellicht terug op de Bekerlegenden van Nicolaas (→ Legenden 21-22). Tegenwoordig is bisschopswijn ook kant-en-klaar te koop.

Recept

1 fles rode wijn, i sinaasappel, citroen of mandarijn, 5 kruidnagelen, pijpkaneel of I eetlepel kaneelpoeder, foelie of I nootmuskaat, ca. 75 g suiker.

De wijn eventueel met I fles water verdunnen en opwarmen.

De kruidnagelen in de schoongeboende sinaasappel, citroen of mandarijn steken en deze met de pijpkaneel 15 minuten (maar langer is lekkerder) in de opgewarmde wijn laten trekken. De wijn mag niet koken. De kruiden uit de wijn nemen en de wijn afmaken met suiker.

Voor niet-alcoholische bisschopswijn rood vruchtensap in plaats van wijn gebruiken.