warme, gekruide wijn.
warme, gekruide en gesuikerde wijn, die in Nederland soms gedronken wordt op sinterklaasavond.
Voorbeelden:
Sint is nooit dronken; ook niet van bisschopswijn. Hij reist nooit samen met ander Klazen in één auto, terwijl zijn staf nooit uit het raam van de auto steekt.
NRC, 1994
Glühwein en Bisschopswijn zijn niet hetzelfde. Glühwein is eigenlijk precies wat het zegt: warme wijn met wat kruiden en andere smaakversterkers erin. Bisschopswijn is volgens Oudhollandse recepten heel wat gevarieerder van samenstelling. Er zijn honderden recepten te vinden, dus voor echte brouwers is het leuk hiermee te experimenteren.
http://de-witte-wijn-hyve.hyves.nl/blog/17687795/Bisschopswijn/2GIK/
Een enkel recept bestaat er niet voor bisschopswijn, het kan gemaakt worden met zowel rode als witte wijn. Elke familie had vroeger wel zijn eigen 'geheime' recept voor hun bisschopswijn.
http://kookboekvooriederedag.blogspot.com/2008/11/recept-bisschopswijn.html