Wat is de betekenis van Absinth?

2024-04-29
Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Absinth

Lichtgroen, uiterst sterk aperitief dat ontstaat door het laten trekken van bepaalde kruiden - vooral anijs en absinth - in alcohol. Omdat het werd beschouwd als schadelijk voor het zenuwgestel werd absinth in de meeste westerse landen verboden, behalve in Spanje waar men op caféterrassen dikwijls absinthdrinkers heftig kan zien discussi&eum...

2024-04-29
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Absinth

Forse, overblijvende Composiet, waarvan het kruid toepassing vindt in geneesk. en likeurindustrie (z. Artemisia).

2024-04-29
Duits woordenboek (DU-NL)

Dr. H. W. J. Kroes (1951)

Absinth

absinth.

2024-04-29
De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Absinth

(Gr.: apsinthion, alsem), sterk alcoh. drank, bereid met aftreksel of destillaat van verschillende kruiden, vnl. absinthkruis (Artemisia absinthium L.); bekende soort: Pernod. A.-isme: ziektetoestand door overmatig gebruik van absinth, dat zenuwgestel sterker aantast dan gewone alcohol. A.-ol, kleurloze, sterkriekende olie, die deel uitmaakt van ab...

2024-04-29
Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Absinth

is een sterk alcoholische drank, bereid met een aftreksel of een destillaat van verschillende kruiden, daaronder in de eerste plaats het absinth-kruid (Artemisia Absinthium L.); voorts ook venkel, anijs, angelica, hysop, kalmoes en citroenkruid. Er bestaat witte en groene absinth. De groene ontleent zijn kleur, die aan een groene appel doet denken,...

2024-04-29
Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Absinth

Absinth - Een bitterlikeur met een zeer hoog percentage aan alkohol. De werkzame bestanddeelen worden verkregen uit de alsemtoppen (Absinthkruid). Bovendien wordt de drank nog gearomatiseerd met anijs, venkel en Korianderzaad. Alsemtoppen bevatten een stof absinthiine, die niet alleen bedwelmend werkt, maar zelfs verschijnselen van epilepsie kan ve...

2024-04-29
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Absinth

Absinth is een sterk alkoholische drank, met voor de gezondheid zeer nadeelige gevolgen, waarom het invoeren, ten verkoop hebben of vervaardigen in Nederland verboden is. In Frankrijk wordt ze echter nog vrij veel gebruikt. Absinth wordt bereid door verschillende aetherische oliën, waaronder anijsolie, venkelolie, korianderolie en alsemolie aa...

2024-04-29
Encyclopedie voor Iedereen

John Kooy (1933)

Absinth

sterke, groenachtige likeur, in ons land verboden, bereid uit de bladeren van Artemisia absinthum.

Wil je toegang tot alle 11 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-29
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Absinth

likeur, gestookt, onder toevoeging van water en alcohol, uit bladeren der absinthplant (Artemisia absinthium), gemengd met andere aromatische planten als valeriaan, angelica, alsem en anijs. L i t.: J. de Brévans, La Fabrication des Liqueurs (Parijs 1920). Frateur.