Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 30-08-2016

2016-08-30

Outperformer

betekenis & definitie

Een outperformer is een aandeel of ander effect met een variabele rente die relatief een hogere koers heeft dan een gerelateerde index. Outperformer is hiermee synoniem aan een aandeel dat erg goed presteert op de effectenbeurs.

Op de effectenbeurs wordt gekeken naar de koers van een aandeel of ander effect om te achterhalen of deze goed presteert. Dat wil zeggen, of het betreffende effect in waarde stijgt en hiermee rendement oplevert. Aandelen zijn altijd afkomstig uit een bepaalde sector, zo kan men een aandeel kopen van een bedrijf dat in de staalindustrie opereert of een effect kopen van een onderneming dat is gespecialiseerd in biologische landbouw. Aan al deze sectoren is een zogenaamde index verbonden, dit is een maatstaf voor het algemeen presteren van een bepaalde sector. Wanneer een aandeel of ander effect een hogere koers heeft dan de index in de betreffende sector, spreekt men van een outperformer.

Stel, men investeert in aandelen die verbonden zijn aan de AEX-index. Men spreekt in dat geval van een outperformer wanneer het betreffende aandeel een hogere koers heeft dan de koers van de AEX-index zelf.