Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 17-03-2016

2016-03-17

Effectenbeurs

betekenis & definitie

Een effectenbeurs is een plek, gebouw of organisatie waar men kan handelen in effecten, zoals aandelen en obligaties. Effecten werden vooral vroeger fysiek verhandeld op een effectenbeurs, tegenwoordig is deze handel steeds meer gedigitaliseerd.

In Nederland is de grootste effectenbeurs de Euronext in Amsterdam, die in de praktijk ook wel de Amsterdamse effectenbeurs wordt genoemd. De Amsterdamse effectenbeurs is al in 1606 ontstaan en is hiermee de oudste effectenbeurs ter wereld. Hier werden de eerste aandelen van de Vereenigde Oostindische Compagnie verhandeld, dit waren de eerste aandelen die op grote schaal werden verhandeld. Eerder werden er ook al aandelen uitgegeven, maar hier was geen levendige handel in. Deze levendige handel kon andere tot stand komen door de hoge mate van continuïteit van de VOC, de organisatie heeft ongeveer 300 jaar bestaan, waardoor ook de handel van aandelen hierin voor een lange tijd relevant was.

Tegenwoordig kan men op een effectenbeurs effecten, bijvoorbeeld aandelen, opties en obligaties verhandelen. Soms loopt de koop of verkoop van effecten via een broker. Een broker, in het Nederlands ook wel een effectenmakelaar (hoewel dit de Engelse term niet geheel dekt), is iemand die koper en verkoper van effecten bij elkaar brengt op een effectenbeurs.