Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 17-03-2016

2016-03-17

Broker

betekenis & definitie

Een broker is iemand die fungeert als tussenpersoon bij de koop of verkoop van effecten, zoals aandelen, obligaties en opties. Voor deze functie krijgt de broker commissie van de betrokken partijen.

In verschillende markten hebben brokers een belangrijke functie. Met name omtrent de handel in effecten, zoals aandelen en obligaties, spelen brokers een belangrijke rol. De voornaamste taak van een broker is om koper en verkopers van effecten bij elkaar te brengen. Een broker moet dan ook worden gezien als een tussenpersoon. In de meeste gevallen staat de broker bij een dergelijke onderhandeling in dienst van de verkoper van effecten. Een broker kan niet beide partijen tegelijkertijd vertegenwoordigen.

Het inschakelen van een broker bij het handelen in effecten heeft bepaalde voordelen. Brokers kennen hun weg vaak goed in de markt. Ze hebben goede banden met belangrijker spelers en hebben vaak een uitgebreid bestand van potentiële kopers ter beschikking. Met deze kennis kunnen ze uiterst nuttig zijn voor partijen die handelen in effecten. Met name wanneer men nieuw is op de markt, kan de hulp van een broker erg hierdoor erg behulpzaam zijn.

Voor het inschakelen van een broker zijn echter wel enkele regels verbonden. Het is namelijk voor brokers makkelijk om te handelen op basis van bepaalde belangen. Dit is per wet verboden. Het is dan ook wettelijk vastgelegd dat brokers geen geld mogen ontvangen op basis van de winst uit de aandelen of obligaties, brokers mogen alleen commissie ontvangen voor de geleverde diensten tijdens de handel in effecten.