Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 17-03-2016

2016-03-17

Bull market

betekenis & definitie

Een bull market is de figuurlijke benaming voor een financiële markt waarin de prijzen voor producten aan het stijgen zijn of verwacht wordt dat ze gaan stijgen. Over het algemeen wordt de term bull market vooral gebruikt binnen de handel van aandelen, obligaties en opties.

Een bull market is een figuurlijke markt met bepaalde eigenschappen. Men spreekt van een bull market als investeerders optimistisch zijn en vertrouwen hebben in de stijgingen van aandelen en andere effecten. Omdat de financiële markten niet altijd even stabiel zijn, is het lastig te voorspellen wanneer men precies spreekt van een bull market. Men is er vooralsnog niet goed in geslaagd om trends in de financiële markt te voorspellen. Dit komt niet alleen door economische schommelingen, maar ook door psychologische effecten bij handelaren op de financiële markt.

De naam bull market komt van de beweging die een stier maakt wanneer hij een aanvallende beweging maakt. De hoorns worden dan namelijk de lucht in gegooid, wat een metafoor is voor stijgende koersen. Het is niet voor niets dat midden in het financiële district van Manhatten, New York City een groot standbeeld van een stier staat. Deze staat symbool voor stijgende koersen.

De tegenhanger van een bull market is een bear market. Hierin zijn de verwachtingen van investeerders slecht en wordt er weinig gehandeld in aandelen en obligaties.