Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 24-05-2016

2016-05-24

Beurswaarde

betekenis & definitie

De beurswaarde is de waarde van een bedrijf of onderneming, uitgedrukt in de totale waarde van uitgegeven aandelen. De beurswaarde kan worden berekend door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de huidige beurskoers.

Alle beursgenoteerde ondernemingen en bedrijven hebben een zogenaamde beurswaarde. Met deze waarde wordt uitgedrukt voor welk bedrag het bedrijf in theorie te koop is. Veel grote bedrijven of ondernemingen verkopen aandelen, de eigenaren van deze aandelen worden aandeelhouders genoemd. Elk aandeel heeft een bepaalde waarde, deze waarde is afhankelijk van de hoogte van de winst en omzet van het betreffende bedrijf. Maakt een onderneming of bedrijf veel winst, dan is de waarde van een aandeel hoog. Maakt een onderneming verlies, dan daalt de waarde van een aandeel. De beurswaarde drukt de totale waarde van alle aandelen samen uit. De beurswaarde is dus geen vaststaand bedrag, maar kan fluctueren naarmate de waarde van de aandelen stijgt of daalt.

Hoewel de beurswaarde een werkelijk bedrag is dat kan worden berekend, zegt het niet zo veel over de echte waarde van een bedrijf, ook wel de intrinsieke waarde genoemd. Dit zijn alle bezittingen verminderd met alle schulden, oftewel het eigen vermogen van een bedrijf. De intrinsieke waarde wordt ook wel de actuele waarde van een onderneming genoemd. Daarentegen is de hoogte van de beurswaarde met name afhankelijk van de waardering die beleggers en investeerders toekennen aan de onderneming.