Bas van Setten

Journalist, Filmmaker & amateur Fotograaf

Gepubliceerd op 13-03-2016

Kyoto Protocol

betekenis & definitie

Het Kyoto Protocol is een verdrag uit 1997 dat de vermindering van broeikasgassen regelt, en is een aanvulling op het klimaatverdrag.

Het Kyoto Protocol werd, zoals de naam al doet vermoeden, in de Japanse stad Kyoto getekend. Alle landen die het verdrag hebben ondertekend geven daarmee aan dat zij in de periode 2008- 2012 de uitstoot van broeikasgassen met 5.2 procent verminderen ten opzichte van het niveau dat zij in 1990 hadden.

Voordat het Kyoto Protocol van kracht ging moesten er minimaal 55 landen meedoen, die verantwoordelijk waren voor minimaal 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Afhankelijk van de uitstoot in 1990 heeft ieder deelnemend land zijn eigen reductiedoel. Voor Nederland lag dit doel op 6 procent, en dat is behaald.

Het Kyoto Protocol is ondertekend door 191 landen en de Europese Unie. Opvalland is dat de Verenigde Staten, toentertijd als grootste vervuiler, het verdrag nooit hebben ondertekend. Toenmalig president George W. Bush was bang dat de economie te veel schade zou oplopen als de VS het reductiedoel van 7 procent moest halen. Daarnaast heeft Canada zich op 12 december 2011 teruggetrokken uit het akkoord.