De grote encyclopedie van het antiek

Jan Durdik en anderen (1970)

Gepubliceerd op 02-12-2020

Fulda

betekenis & definitie

1. (1741-1758), faiencemanufactuur in

Hessen. De faience uit Fulda behoort tot de mooiste uit Duitsland : karakteristiek is een geschilderd decor van grote bloemen. Tot 1745 was de schilder A.F. von Löwenfmck uit Meissen hier werkzaam. Hij decoreerde met laagvuurkleuren en goud in Chinese stijl, o.a. vazen en terrines, die hij meestal signeerde. Ook onderglazuurdecoraties in blauw met mangaanpaarse contouren komen voor. Vermoedelijk was J.C.

Ripp in 1742 werkzaam als meester-pottenbakker. Merken: wapen van Fulda, initialen van von Löwenfinck (F v L), en FD of FD boven BS. De Zevenjarige Oorlog maakte in 1758 een einde aan de manufactuur.

2. Porseleinmanufactuur, in 1764 gesticht door bisschop Heinrich von Bibra met hulp van de arcanist Nikolas Paul. waar pâte dure werd vervaardigd. De eerste jaren van de manufactuur werden charmante porseleinfiguren gemaakt, vooral figuurtjes van herders en herderinnetjes en figuren uit de commedia dell’arte, eenvoudig maar gracieus van vorm op bekwame wijze beschilderd. Modellmeister was Laurentius Russinger, tevoren in Höchst werkzaam. Ook het serviesgoed uit de eerste periode is van hoge kwaliteit en zeer bekwaam gedecoreerd in de trant van Meissen, dikwijls in ijzerrode monochromie. Merken : aanvankelijk een kruis, vanaf 1780 een dubbele F met een kroon in onderglazuurblauw (FF: Fürstlich Fuldaisch), tot 1788. De manufactuur heeft tot 1790 bestaan.