Amnesty International

Ontleend aan de encyclopedie van de mensenrechten

Gepubliceerd op 04-06-2015

2015-06-04

Martin Ennals

betekenis & definitie

Martin Ennals werd geboren op 27 juli 1927 en was secretaris-generaal van Amnesty International in de jaren zeventig. Hij droeg sterk bij aan de ontwikkeling van de organisatie, die in 1977 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Martin Ennals overleed op 5 oktober 1991.

Onder Ennals leiding werd Amnesty's werkterrein uitgebreid met acties tegen marteling, doodstraf, buitengerechtelijke executies en verdwijningen. Tegelijkertijd bewaakte hij de grenzen van de organisatie, tegenover druk om het werkterrein uit te breiden met een veelheid van sociaal-economische rechten die in de jaren zeventig sterk aan belangstelling wonnen. Uitbreiding kwam er pas vanaf de jaren-1990. Ennals was o.m. betrokken bij de oprichting van organisaties HURIDOCS (voor de standaardisering van mensenrechtendocumentatie), Article 19 (tegen censuur), SOS Torture (tegen marteling), International Alert (voor 'early warnings'), Defence for Children International (voor de rechten van het kind) en het Europees Mensenrechtenfonds, dat projecten subsidieert. De Martin Ennals Foundation, opgericht in 1993 door activisten uit verschillende landen, reikt jaarlijks de Martin Ennals Award uit aan mensenrechtenverdedigers.

Martin Ennals sprak zich uitdrukkelijk uit tegen de veronderstelling dat wat in het ene land een schending van mensenrechten is in een ander land misschien niet zo gevoeld wordt: 'Voor ernstige schendingen van mensenrechten geldt: marteling doet altijd pijn, en wie wordt vermoord is altijd dood.'