is de verwijdering van overtollig water uit een gebied op het daarbuiten gelegen water. Meer dan de helft van Ned. heeft natuurlijke l.
Het binnenwater staat hoger dan het buitenwater, het overtollige water kan dus onder invloed van de zwaartekracht uitstromen. Het lozingspunt van een gebied ligt van nature of is door de mens gekozen nabij het laagste punt van het gebied (immers de aanleg van de waterlopen vergt dan de minst diepe insnijdingen) en of bij het punt, waar de buitenwaterstand het laagst is (men heeft dan de beste kans op natuurlijke l.). Soms kunnen de binnenwateren zonder bijzondere voorzieningen op de rivieren lozen. Indien echter lijdelijk hoge buitenwaterstanden voorkomen, zal het gebied door dijken beschermd zijn en zal l. door een in de dijk aangebracht kunstwerk, meestal een uitwateringsduiker of -sluis plaatsvinden. Bij wisselend hogere en lagere buitenwaterstanden is natuurlijke l. nog mogelijk, zolang de hoogwaterperioden betrekkelijk kort zijn. Anders zou de binnenwaterstand door gestremde l. te hoog oplopen en zouden de lage delen onder water lopen.
Aan de zeearmen volgt op iedere vloed weer een eb. Langs de rivieren kunnen hoge waterstanden echter maandenlang aanhouden. Men heeft getracht aan deze invloed te ontkomen door de aanleg van lange, ruime waterlopen parallel met de rivier, die het water met een klein verhang brengen op een punt, waar de rivier met zijn groter verhang zover gedaaldis, dat de lozingsmogelijkheid gunstiger is. Zo verplaatst b.v. het Kanaal van Steenenhoek de mond van de Linge van Gorinchem naar Hardinxveld.Is natuurlijke l. wegens de hoge ligging van de buitenwaterstand t.o.v. de binnenwaterstand niet meer mogelijk, dan gaat men over tot kunstmatige l. (z. Polderbemaling . L. van polders op boezems (de meeste bemalen polders lozen op boezems) kan nog door de onvoldoende l. van de boezem aan beperking onderhevig zijn. De l. moet steeds voldoen aan de volgende eisen: de capaciteit moet toereikend zijn en het binnenwater moet op het gewenste maalpeil kunnen worden gehandhaafd (z. ook Bolder).