bij planten wordt veroorzaakt door ongelijke lengtegroei van de verschillende zijden. De stengel van het kiemplantje groeit meestal niet aan alle kanten even hard.
Hierdoor buigt de top nu eens naar de ene, dan weer naar de andere kant. De beweging van de top kan hierbij overgaan tot ronddraaien in een cirkel, de z.g. nutatie. Ook bij het winden van slingerplanten maakt de top van de stengel een dgl. beweging; hier is het echter een veel langer uiteinde, dat in het rond zwaait. Deze nutatie is een autonome beweging, d.w.z. hij wordt geheel door inwendige krachten veroorzaakt.Daarnaast kent men bewegingen, die onder invloed van uitwendige krachten tot stand komen. Indien hierbij de richting van de beweging van de uitwendige kracht onafhankelijk is, noemt men de beweging een nastie. Zo is het opengaan van een tulp in de warmte en het weer dichtgaan in de koude een thermonastie. de z.g. slaapbewegingen van bladeren, waarbij dus het blad overdag m.o.m. horizontaal staat en ‘s nachts verticaal omlaag hangt, b.v. bij sommige klaversoorten, noemt men nyctinastie.
Als de uitwendige kracht niet alleen de beweging veroorzaakt, doch ook de richting ervan bepaalt, spreekt men van een tropie. Zo is de phototropie de buiging van de stengel, waardoor de top naar het licht gewend wordt; de negatieve geotropie maakt dat een stengel in het verlengde van de richting der zwaartekracht recht naar boven groeit, de positieve geotropie richt de worteltop omlaag.