Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Gemalen kaas

betekenis & definitie

ook gesmolten, korstloze of smeerkaas, is een product verkregen door kaas, nadat ze eerst in een ‘wolf’ verbrokkeld is, tussen stenen walsen fijn gemalen en dan vermengd met bepaalde zoutoplossingen, in een luchtdicht gesloten ketel met roerwerk te verhitten. De verhitting geschiedt m.b.v. stoom in de dubbele mantel van de smeltketel of door stoom in de kaasmassa te blazen.

In het laatste geval is de ketel voorzien van een vacuumleiding voor het regelen van de stoomdruk en dus van de temp. in de kaasmassa. De toegevoegde zouten maken het mogelijk de kaas in water te doen opzwellen en het vet dat zich bij de verwarming begint af te scheiden, weer homogeen in de massa te verdelen. Zodra dit bereikt is, wordt de warme, vloeibare massa afgetapt en onmiddellijk in kleine porties in staniol verpakt of in grotere hoeveelheden in met staniol gevoerde kistjes. Productie van g. k. in Ned. steeg van ruim 4000 ton in 1945 tot 8.360 ton in 1953.

< >