of immunisatie is het kunstmatig verhogen van het weerstandsvermogen tegen besmettelijke ziekten. Men kent eigenlijk twee verschillende entingsmethoden: de actieve immunisatie, waarbij het dier met de smetstof in contact wordt gebracht.
Deze smetstof is daartoe vooraf tot een entstof gemaakt door ze op de een of andere manier te verzwakken. Deze verzwakking heeft zodanig plaats gevonden, dat het vermogen om de dieren ziek te maken niet meer bestaat, maar dat het vermogen om antistoffen op te wekken is gehandhaafd. De aldus gevormde antistoffen zijn meestal na 10-14 dagen in maximale hoeveelheid aanwezig, zodat dus twee weken na de e. de immuniteit voldoende groot is om het dier tegen natuurlijke besmetting te beschermen, mits de smetstof dezelfde is als waartegen men heeft geënt, dus overeenkomt met die, waarmee men de entstof heeft bereid. Het is nl. bekend, dat deze antistoffen zeer soortspecifiek zijn.
De andere methode van e. is de passieve immunisatie. Hierbij wordt het lichaam niet geprikkeld tot de vorming van antistoffen tegen een bepaalde smetstof, maar worden deze antistoffen rechtstreeks in het bloed gebracht, met behulp van scrum van een dier, dat tevoren deze ziekte heeft doorgemaakt en daarvan is hersteld, of dat tegen deze ziekte actief was geënt.
Het voordeel van de passieve e. boven de actieve is, dat bij passieve e. direct na de inspuiting effect wordt verkregen. Het nadeel is echter, dat het op deze wijze ingebrachte serum met de daarin aanwezige antistoffen, door het lichaam van het dier direct weer wordt afgebroken, zodat de passief opgewekte immuniteit na een paar weken weer is verdwenen.
Hieruit volgt, dat men alleen maar serum met antistoffen kan inspuiten, als het dier binnen zeer korte tijd dreigt te worden besmet (b.v. als de ziekte reeds bij een ander dier op het bedrijf is geconstateerd) of het slechts korte tijd behoeft te worden beschermd (b.v. bij opfokziekten of bij het zenden naar een keuring of tentoonstelling). Ook wordt soms immuunserum ingespoten als het dier door de ziekte is aangetast. In sommige gevallen kan dit het herstel ten zeerste bespoedigen (z. ook Entstof).