Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Eest

betekenis & definitie

Een droger bestaande uit een of enkele geperforeerde vloeren boven elkaar, waarop een product gedroogd wordt met warme lucht. Sommige andere typen van drogers worden ook wel met de naam van e. aangeduid (z. ook Drogen).

In de landb. wordt een e. gebruikt bij gras- en graandrooginstallaties. Het is dan meestal een grote geperforeerde metalen plaat mcL lage, opstaande zijkanten. Het te drogen product wordt er in een dunne laag opgebracht, waarna er van onderen warme lucht wordt doorgeblazen. Vaak is er een inrichting, die het product in beweging houdt om het gelijkmatig te drogen.

In de bosb. worden speciaal de kegels van naaldhoutsoorten geëest op een van onderen verwarmde vloer, waardoor de zaden er uitvallen of kunnen worden uitgeschud. Het Staatsbosbeheer exploiteert een Rijkszaadeest te Stroe. Daarnaast bestaan nog enkele particuliere e. voor de bosbouw. In België, hoofdzakelijk in W.VI., worden de wortelstukken van de cichorei op de e. gedroogd. In de tropen (tabak) verstaat men onder e. een gesloten drooghuis, waarin een oven met buizen of andere verwarmings-installatie is aangebracht om sigarettentabak kunstmatig te drogen (Eng. barn), z. flue-curing.