Polder, waarvan het maaiveld enige meters beneden N.A.P. ligt, en welke is verkregen door drooglegging van meren, veenplassen of niet bij eb droogvallende gedeelten van de zee. De toekomstige d. wordt met een dijk van het omringende water afgesloten.
Bij vele d. werd langs de rand van het meer (soms ook bij veenplassen) een ringvaart of ringsloot buiten de bedijking gelaten (de dijk heet dan ringdijk) om de scheepvaart, die vroeger over het meer plaats had, in stand te houden. Deze ringvaart beoogt tevens te dienen als boezem voor de d. en om de waterstand voor de omgevende landerijen op het oorspronkelijke peil te handhaven en schade te voorkomen. Zo zal het Eemmeer, geprojecteerd tussen de N. Veluwerand en het toekomstige Flevoland-Oost, de schadelijke afzuiging van water uit het oude land naar de nieuwe d. zoveel mogelijk moeten voorkomen. Gemalen dragen zorg voor de lozing van het overtollige water uit de d. Een stelsel van sloten, tochten en kanalen (bij grotere d.) voert het water naar het gemaal. Soms, met name waar op geringe diepte reeds zand in de ondergrond wordt aangetroffen, is kwel in hinderlijke mate aanwezig. De oudste d. dateren uit de tijd, dat de windbemaling zich ontwikkeld had. Vandaar, dat de verkaveling reeds modern’ is: strakke lijnen.
I.h.a. treft men in de d. vrij grote bedrijven. De bodem is vruchtbaar, indien oude blauwe zeeklei de bovengrond vormt. Soms komt nog veen of katteklei in de bovengrond voor.
Beemster: Jaar van droogmaking 1612 Opp. (ha) 6700 Polderpeil (m-N.A.P.) 4,0-4,3
Schermer: Jaar van droogmaking 1635 Opp. (ha) 4500 Polderpeil (m-N.A.P.) 4,4
Haarlemmermeer: Jaar van droogm. 1850 (ha) 18000 Polderpeil (m-N.A.P.) 5,0
Pr.Alexander-polder: Jaar van droogm. 1874 (ha) 3000 Polderpeil (m-N.A.P.) 6,3
Wieringermeer-polder: Jaar van droogm. 1930 (ha) 20000 Peil (m-N.A.P.) 4,6-6,1
Noordoost-polder: Jaar van droogmaking 1942 (ha) 48000 Peil (m-N.A.P.) 4,5-5,7