Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Diermeel

betekenis & definitie

Het Am. diermeel (digester tankage, meat scraps, dryendered tankage) is volgens MORRISON afkomstig van grote slachterijen in Am., waar gestorven dieren, alsmede slachtdieren en delen van slachtdieren, welke; al of niet voor menselijke consumptie zijn afgekeurd, worden verwerkt. Het d. van de destructoren (rendering-plant tankage, reduction tankage) wordt in Am. zo hoog verhit, dat het niet meer als veevoeder geschikt is en hoofdzakelijk als meststof gebruikt wordt.

Het d. in ons land is een product van destructiebedrijven, die zich er op toeleggen bruikbaar veevoeder te bereiden. D.m.v. oververhitte stoom worden de ziektekiemen in deze producten gedood en krijgt men een afscheiding van vet en lijmgevende stoffen. De vaste massa wordt meestal nog uitgeperst en na toevoeging van de lijmgevende stoffen, gedroogd en gemalen tot d. Dit product moet zoveel mogelijk vrij zijn van haren, hoeven, hoorn en van de inhoud van het spijsvcrtcringsapparaat. De kwaliteit loopt uiteen. Het eiwitgehalte is nog de beste waardemeter. Dit schommelt van 45-73,6 %. Ook het vetgehalte loopt nogal uiteen. Bij een laag eiwitgehalte is het asgehalte veelal hoog, doordat veel beenderen zijn toegevoegd.

Het grenscijfer voor het gehalte aan asbestanddelen is 25 % in de droge stof. De as bestaat vooral uit kalk en fosfor. Het eiwit is van hoge waarde, behalve wanneer het hoofdzakelijk afkomstig is uit beenderen (lijmgevende stoffen), bindweefsel, pezen e.d. en wanneer uitgegaan is van sterk bedorven materiaal. Hoe verser de aangevoerde cadavers zijn en hoe lager de temp. bij de bereiding, mits alle kiemen zijn gedood, des te hoger is de waarde van het product.

D. is vrij goed verteerbaar en is bij alle diersoorten aan te wenden als dierlijk eiwitvoeder. Herkauwers nemen d. minder graag op, men moet ze er eerst aan wennen. Het meest wordt d. gebruikt in voeder voor varkens en pluimvee. De invloed op de kwaliteit van het spek is goed.

Diervilla,

fam. Caprifoliaceae. Struiken met overstaande bladen en vrij kleine, gele bloemen, geschikt als dekheesters. In cultuur komt voorn, voor D.sessilifolia BUCKL. uit N. Amerika.

< >