fam. Leguminosae.
Struikvormige hulpgewassen of paggerplanten voor trop. cultures. Van de bloem is de vlag tijdens de bloei terug gekromd. De peulen zijn opgezwollen en lang niet gevuld door de meestal talrijke zaden. C.anagyroides H.B.K., heester, die op een leeftijd van 6 maanden 2 tot 3,5 m hoog kan worden, afkomstig is uit Z. Am. en in 1919 op Java ingevoerd. Hij werd in 1922 door A.
KEUCHENIUS, in 1923 door L. Koert aanbevolen en vond veel ingang, zowel in de grootcultures als in de inheemse landb. Bij een betrekkelijk lange levensduur bezit C. anagyroides de eigenschap herhaaldelijk snoeibaar te zijn. Door de snelle groei heeft deze leguminoos het voordeel kort na de uitzaai minder gevaar te lopen om door het onkruid te worden overwoekerd. De ontwikkeling in het bergland is veel langzamer dan in de laagvlakte; op 1000 m hoogte worden nog bevredigende resultaten bereikt. Op een leeftijd van 4 maanden produceert C. anagyroides in Bogor ca 530 q/ha groene massa, waarvan de hoeveelheid stikstof overeenkomt met die van 11 q/ha Z.A. (20%). In de volle zon en in wijd uiteenliggende rijen kan veel zaad worden verkregen.
C.anagyroides wordt in de theecultuur tussen de rijen gezaaid na de snoei van de thee. Zo nodig terugsnoeien tot de plukhoogte der theeheesters. C.anagyroides voldoet eveneens zeer goed als voorgewas op braak of op jonge ontginningen. Zij is bestand tegen droogte en neemt genoegen met verschillende grondtypen. Zij is - evenals C. usararnoensis en C.juncea - in vele gevallen in staat om op niet kostbare wijze de bedrijfsresultaten van de Indon. landbouwer belangrijk op te voeren.
Een tweede belangrijke Crotalaria-soort is C. usaramoensis BAK., een heester, die 1,5 m hoog wordt, een levensduur heeft van 1 tot 1,5 jaar en afkomstig is uit O. Afr. C. usaramoensis bezit een groter groeikracht dan de eerstgenoemde soort en kan onder gunstige omstandigheden de bodem binnen 3 maanden bedekken. Een geslaagde aanplant geeft een zeer rijke loofproductie. Zij laat zich meermalen snoeien in de regentijd. De zaadopbrengst is overvloedig.
Zij doet het in het laagland goed, maar voldoet beter in een regenrijk klimaat op een hoogte van 600 tot 1300 m. Op braakgronden en als voorgewas verbouwd of op rijen als tussen beplanting gebruikt, is deze groenbemester op verschillende wijzen en over grote uitgestrektheden in de inheemse landb. ingeburgerd en vindt ook op thee-ondernemingen veel toepassing. Te Bogor werd binnen een half jaar na zaaidatum 520 q/ha groene massa verkregen, waarvan de hoeveelheid stikstof overeenkomt met die van 785 kg Z.A. (20%).
Een derde belangrijke C.-soort is C.juncea L., een opgericht, o.a. op Java van nature voorkomend kruid, dat ijl is en zeer snel groeit. Het bloeit na ca 163 dagen. Door de snelle volgroeiing vond deze soort weinig ingang bij de overjarige cultures, maar wordt als voorgewas, groenbemester en als tussen beplanting van tweede gewassen (mais, tabak, enz.) met succes gebruikt in het inheemse landbouwbedrijf. Th. G. VAN ALPHEN / A.
F. SCHOOREL.