Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 21-01-2021

Calibreren

betekenis & definitie

Onder c. verstaat men een speciale behandeling van bietenzaad bestaand uit zeven en daarna polijsten van de vruchtkluwens, waardoor men een meer uniform product krijgt, dat toch minder beschadigd is dan bij het veelvuldig toegepaste ‘segmenteren’. Het c. van bietenzaad is derhalve te beschouwen als een verbetering van het segmenteren.

Het segmenteren geschiedt door het leiden van de vruchtkluwens tussen een stalen plaat en een draaiende amaryl-schijf, bij welke slijping talrijke vruchtkluwens gekraakt en fijngedrukt worden. Bij het segmenteren vallen de kluwens met meer dan één vruchtje uit elkander in merendeels éénzadige brokstukken. Daarbij treedt veel beschadiging op en ontstaan niet onbelangrijke verliezen. Dit is bij het c. in mindere mate het geval, hetgeen ten goede komt aan de opbrengst en aan de kiemkracht en opkomst van het zaaizaad. Met het segmenteren beoogt men het verkrijgen van éénzadige brokken van vruchtkluwens, zodat per ‘korrel’ slechts één plantje opgroeit, wat het tijdrovende opeen zetten van de kiemplanten sterk vereenvoudigt. Zowel c. als segmenteren maken het zaad beter geschikt voor machinaal zaaien.

Bij het sorteren naar grootte van zaadmais en van fruit wordt eveneens van calibreren gesproken.