Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 21-01-2021

Boterkeuring

betekenis & definitie

Verschillende organisaties van zuivelbereiders hebben voor de bij hen aangesloten fabrieken wekelijkse b. ingesteld. De boter wordt in uniforme verpakking naar een centrale keuringsplaats gezonden, daar 10-14 dagen bij constante temperatuur bewaard en dan door deskundigen gekeurd op geur, smaak, stevigheid/smeerbaarheid en bewerking.

Waargenomen gebreken worden door de keurmeesters vermeld. De resultaten van de keuringen zijn voor de deelnemende fabrieken van veel belang bij de beoordeling van de vraag of zij zich met de bereiding op de goede weg bevinden. Behalve de bovenbedoelde keuringen hebben wij ook die van de verkoopverenigingen en die van het ‘Zuivel-Kwaliteitscontrôle-Bureau.

Bij de b. van de zuivelbonden wordt de boter pas gekeurd als ze ca 12 dagen oud is en gedurende die tijd bij een temp. van 13-15 C is bewaard. Men gebruikt hier bijna overal een 10-delige puntenschaal. De keurmeesters geven hun oordeel over elk van de hierboven genoemde onderdelen in een cijfer van 1—10. In de zomer keurt men op stevigheid, in de winter op smeerbaarheid. Om het eindoordeel vast te stellen, wordt het cijfer voor smaak met 4, die voor de andere rubrieken met 2 vermenigvuldigd.

De puntenschaal ziet er ten slotte als volgt uit:

geur smaak stevigheid of smeerb. bewer-

king totaal

uitmuntend . . 20 40 20 20 100

best 18 36 18 18 90

zeer goed . . . 16 32 16 16 80

goed 14 28 14 14 70

voldoende 12 24 12 12 60

twijfelachtig . . 10 20 10 10 50

onvoldoende . . 8 16 8 8 40

zeer onvoldoende 6 12 6 6 30

slecht 4 8 4 4 20

zeer slecht . . . 2 4 2 2 10

Soms worden de rubrieken stevigheid/smeerbaarheid en bewerking onder één hoofd samengevat, dat men dan gehalte en bewerking noemt. Het hiervoor gegeven cijfer wordt met 4 vermenigvuldigd.

< >