Een a. is een wetenschappelijke verzameling van houtige gewassen.
A. van naam zijn:
het Arnold a. bij Boston (U.S.A., gesticht in 1872, groot 150 ha),
het a. te Kew (80 ha),
het a. in Tervueren (België, gesticht in 1897, 75 ha).
Am. telt talloze a. Zo kwamen van 1925 1940 tenminste 25 belangrijke a. aldaar tot stand. Ned. heeft zijn eerste a. in 1896 gekregen, als onderdeel van de tuin der toenmalige Rijks Tuinbouwschool te Wageningen, groot 1 ha. Geleidelijk werd dit complex groter. De belangrijkste uitbreiding kwam na de 2e wereldoorlog tot stand, toen de Staat het voormalige landgoed Belmonte aankocht. Het a. van de L.H. is thans 23 ha groot.
Sommige gemeenten zoals Den Haag en Amsterdam bezitten in hun kwekerijen en parken zeer waardevolle verzamelingen van houtige gewassen; dit zijn echter geen a. Ook van particuliere zijde ontbreekt het niet aan belangstelling. Wij noemen het a. Poort Bulten te Oldenzaal van de familie Gelderman, de verzameling op Gooilust te ‘s Graveland en de waardevolle Pineta (waarin uitsluitend coniferen bijeengebracht zijn), van de familie Oudemans te Putten (Schovenhorst), van Gimborn te Doorn en het Pinetum Blijdeslein te Hilversum (thans van de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam).
In België heelt het 75 ha grote a. van Tervueren een internationale betekenis, omdat de in 1897 geplante geographische rassen van talrijke soorten op hun economische waarde voor West Eur. bestudeerd kunnen worden. Sinds het begin van deze eeuw heeft het Bestuur van Waters en Bossen in België talrijke a. aangelegd met het doel na te gaan welke soorten aan de bestudeerde bosgebieden aangepast zijn en economisch geëxploiteerd kunnen worden. Het station van Groenendaal heeft thans de leiding over 27 a. waarvan de ligging te vinden is in Mededelingen, reeks B, nr 5 van het Proefstation te Groenendaal.