Accounting begrippenlijst

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 12-10-2016

AA

betekenis & definitie

Een AA-accountant (accountant-administratieconsulent) is een accountant die vooral voor klanten werkt in het midden- en kleinbedrijf. Deze accountant adviseert ondernemers op administratief, financieel, bedrijfseconomisch en fiscaal gebied. Een AA-accountant heeft een controlerende en adviserende functie met een breed takenpakket. De AA-titel is wettelijk beschermd en geldt als beroepsaanduiding.

Samen met de ondernemer zorgt de AA-accountant voor een inzicht in de financiën. Daarbij wordt er zorg gedragen voor een zo goed mogelijke inrichting van de administratie van het bedrijf. In veel gevallen ontstaat er een vertrouwensband tussen de AA-accountant en de ondernemer. Een ondernemer stelt over het algemeen hoge eisen aan het vakmanschap en de integriteit van de AA-accountant.

Een AA-accountant heeft de volgende hoofdtaken:

-Het opstellen, beoordelen en/of controleren van de jaarrekening. Hiermee krijgt de ondernemer een duidelijk inzicht van zijn financiële situatie.
-Het geven van fiscaal advies. Een AA-accountant verzorgt de belastingaangiftes van de ondernemer. Ook kan de AA-accountant advies geven over de meest gunstige ondernemersvorm.
-Het geven van financieel-economisch advies. De AA-accountant geeft hier bijvoorbeeld informatie over mogelijke subsidies waar de ondernemer voor in aanmerking komt.
-Het geven van administratieve ondersteuning. Er wordt advies aan de ondernemer gegeven over de beste manier om administratie te voeren.

AA-accountants kunnen op verschillende plaatsen werkzaam zijn. Het is als AA-accountant mogelijk om een eigen accountantskantoor te beginnen. Ook is het mogelijk om als interne accountant aangenomen te worden bij een bedrijf of overheidsinstelling.

Naast AA-accountants bestaan er ook RA-accountants (registeraccountant). Het grote verschil zit hem in het feit dat AA-accountants voornamelijk in de mkb-sector actief zijn terwijl RA-accountants over het algemeen voor grotere ondernemingen werken.