Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Doorwerth

betekenis & definitie

Ruim drie eeuwen geleden werden drie acacia's vanuit Amerika naar Europa verplant. Van die pioniers is er nog maar één in leven. De oudste acacia van Europa (Robinia pseudoacacia) staat op het voorterrein van kasteel Doorwerth en overleefde in 1944 wonderwel alle bombardementen en beschietingen. De waterburcht zelf veranderde in een ruïne. De restauratie duurde 37 jaar.

Kasteel Doorwerth is eigendom van de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Deze stichting bezit 22 kastelen, waarvan er zeven voor publiek toegankelijk zijn. Kasteel Doorwerth is het enige waar de bezoeker vrij mag rondwandelen; de andere zijn nog compleet ingericht en daarom uitsluitend onder leiding van een gids te bezoeken. Het zijn: kasteel Cannenburch in Vaassen, kasteel Rosendael in Rozendaal, Huis Zypendaal in Arnhem, Huis Verwolde in Laren, kasteel Ammersoyen in Ammerzoden en kasteel Hernen in Hernen.

Kasteel Doorwerth ligt in de uiterwaarden van de Rijn. De oudste delen zijn uit 1280. In de imposante hoofd- en voorburcht zijn drie musea gevestigd. In het Kasteelmuseum kunnen de bezoekers door de imposante ridderzaal, woonvertrekken, badkamer en keuken dwalen en een blik in de kerker werpen. In Museum Veluwezoom hangen schilderijen uit de Oosterbeekse school (19de eeuw).

Een van de vleugels van het kasteel herbergt het Museum voor Natuur- en Wildbeheer. Vroeger was het doodgewoon een jachtmuseum, met de nadruk op dood en jacht. Aan dat Nederlands Jachtmuseum herinneren nog de talrijke jachttrofeeën, wapens, jachtattributen en schilderijen over de jacht. Maar in de loop der jaren kwam er schot in een koersverandering en verschoof het accent naar natuur- en wildbeheer in de meest brede zin. Het hert, de das, de vos en talloze andere dieren en vogels zijn er te zien, te horen en soms ook te voelen in hun natuurlijke omgeving.

In het fraaie natuurgebied rond kasteel Doorwerth vinden geregeld sagen- en legendewandelingen plaats. Vertelstof is er genoeg. Bijvoorbeeld over de baron die op Doorwerth woonde en de duivel te slim af was. De baron zou zijn ziel aan de duivel geven. Maar dan moest satan de edelman eerst elke dag opnieuw een goudschat brengen, zolang als er bladeren aan de beuken zaten. De duivel ging akkoord. Iedere dag kreeg de baron van Doorwerth zijn geld. Maar de duivel heeft de ziel van de baron nooit gekregen, want beuken worden nooit helemaal kaal. Als in het voorjaar nieuwe bladeren aan de beuken verschijnen, zitten de oude bladeren nog steeds aan de takken vast. Adres: Fonteinallee 2.