Dieren betekenis & definitie

De Spelerij is de wonderlijkste speel- en ontdekplek van Nederland. Het is een avontuurlijk speelpark, waar kinderen en ouderen zich samen kunnen uitleven op fantasierijke speeltoestellen gemaakt van materialen die aan een tweede of zelfs derde leven zijn begonnen. Alle objecten zijn ontsproten aan de rijke fantasie van kunstenaar Jos Spanbroek.

Het terrein is tevens zijn atelier, werk- en expositieruimte.

Spelen en fantasie, daar draait het om in de Spelerij. Niets gaat vanzelf. Alle bootjes, klim- en andere speeltoestellen moeten met spierkracht in beweging worden gezet. Op het terrein staat ook De Uitvinderij. In deze creatieve werkplaats maken kinderen spelenderwijs kennis met het hoe en waarom van verschillende vormen van techniek. Met veilige machines kunnen ze zelf aan de slag: buigen, knippen, lassen, kunststof vervormen en een kunstwerk in elkaar knutselen. Adres: Veldweg 5.

Populaire helden uit films en televisieseries staan vaak model voor speelgoed, gebruiksartikelen, curiosa en hebbedingetjes, variƫrend van poppetjes, bekers en pennen tot stropdassen en T-shirts. Merchandising heet dat in modern marketingjargon. Het TV Toys Museum bezit de grootste collectie televisie- en filmspeelgoed ter wereld. Het zijn 60.000 voorwerpen. Bezoekers ontmoeten helden van het scherm en het witte doek, zoals Dappere Dodo, Swiebertje, Pipo de Clown, Paulus de Boskabouter, Tarzan, Winnetou, Floris, de Smurfen, Donald Duck, Mickey Mouse, Sneeuwwitje, Buzz Lightyear en de hoofdpersonen uit Thunderbirds, Star Wars, Star Trek en nog vele meer beroemdheden. Het museum toont ook originele rekwisieten, televisiepoppen, kostuums en decors. In de bioscoop draaien doorlopend films en televisieseries. Adres: Wilhelminaweg 21.

Niet voor niets heet het bejaardenhuis aan de Zutphensestraatweg 5 De Oude Plataan, want voor de deur pronkt een reus van een boom. Het is de hoogste plataan in Nederland (41 meter). Het is overigens niet de oudste, want die werd vier eeuwen geleden geplant in park Hoekerburg in Voorburg (ZH). Bij het witte kerkje langs de dijk bij Elden staat de dikste plataan van Nederland. De boom heeft een taille van 7,50 meter.