XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Okurahotel

betekenis & definitie

Okurahotel - Op het terrein naast de oude RAI werd op 23 apr. 1969 de eerste paal geslagen

van dit Japanse hotel. Naast de bouwplaats was een shintoaltaar opgericht, waar met groot ceremonieel meisjes in kimono kleur aan deze oosterse plechtigheid gaven. Het 80,30 meter hoge hotel werd gebouwd naar ontwerp van prof. Y. Taniguchi, Y. Shibata, prof. G. Holt en ir B. Bijvoet. Het hotel werd op 24 sept. 1971 door prins Claus geopend. Het heeft 23 verdiepingen en behoort met de Rembrandttoren tot de hoogste gebouwen van de stad. Het hotel bevat onder meer een Japans, een Frans en een Chinees restaurant.

De Japanse tuin met vijver is een van de trekpleisters. Oorspronkelijk zou op het terrein van de oude RAI een operagebouw verrijzen, maar dit werd ondergebracht in het nieuwe Stadhuis (Stadhuis en Muziektheater*). Wegens het schrappen van de bouwplannen voor een Opera kreeg het Okurahotel in 1981 een gemeentelijke schadevergoeding van 1,7 miljoen gulden. Op het terrein van de oude RAI verschenen in 1985 o.a. een aantal woningen, een sporthal, een verzorgingshuis, een kinderboerderij, een kinderdagverblijf en het kantoor van de 'Woningbouwvereniging Amsterdam-Zuid', de opdrachtgeefster. Voor het ontwerp tekenden Hans Wagner en Sytze Visser. In 1993 vond een ingrijpende verbouwing plaats aan het exterieur van het hotel. Op het dak werd de grootste barometer van Nederland geplaatst in de vorm van een luifel die na zonsondergang zijn lichten ontsteekt. De luifel kleurt blauw bij een te verwachten zonnige dag, groen bij een slechte weersverwachtingen naturel bij wisselvallig weer.

LIT. G. Vermeer, B. Rebel, D'Ailly's Historische gids van Amsterdam, 1992; R. Blijstra, De Pijp, slecht ontworpen, toch bewoonbaar, O.A. 1973, 178; Jaap de Haan, Lelijke en misplaatste panden, O.A. 1994, 40.