XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

RAI

betekenis & definitie

RAI - In 1895 werd door de Vereeniging De Rijwiel- en Automobielindustrie de eerste rijwiel- tentoonstelling in A. georganiseerd in het Paleis voor Volksvlijt*. De huur van ruimte werd de vereniging echter te duur en op 31 okt. 1922 kon de RAI een semi-permanente hal openen aan de Ferdinand Bolstraat, waarbij tegelijk het eerste T-Fordje werd geëxposeerd. Aanvankelijk ingericht voor de duur van vijf jaar heeft het gebouw tot 1961 als congres- en expositieruimte dienst gedaan. Talrijke tentoonstellingen en congressen zijn hier in de loop van de jaren gehouden, nog aangevuld met vele sportgebeurtenissen. Bekend zijn o.a. de eerste Damesbeurs, de eerste Zesdaagse, een bijeenkomst van de NSB van Mussert, een massameeting van de SDAP, "De Rijn in de RAI" en de Firato.

Er was echter een tekort aan ruimte en de behoefte aan een nieuw, groter en beter geoutilleerd gebouw steeg met het jaar. Het belang werd ook ingezien door het gemeentebestuur van A. In 1961 kon het nieuwe RAI-gebouw aan het Europaplein in gebruik worden genomen. Het tekort aan ruimte zette zich ook hier voort; in 1963 kwam de Westhal erbij en in 1969 de Amstelhal. Werd het interieur van de Europahal verzorgd door H. Salomonson, het Congrescentrum had Kho Liang Ie als architect. In 1981 vond opnieuw uitbreiding plaats met de Hollandhal, de Randstadhal en de Deltahal. Het congresgedeelte omvatte na de uitbreiding de Forumzaal, de Parkzaal en vier vergaderzalen. Op 18 jan. 1982 opende prins Claus het met 40% congres- en tentoonstellingsruimte uitgebreide complex. De uitbreiding werd uitgevoerd naar een ontwerp van architect A.

Bodon* en civiel adviseur-ingenieur J.W.B. Enserink. De totale kosten van de uitbreiding bedroegen 157 miljoen gulden. Op 16 febr. 1983 onthulde burgemeester Polak* een kunstwerk bij het RAI- gebouw, vervaardigd door Ineke Visser. Het bestaat uit zes driehoekige robijnrode stalen pilaren, die in hoogte aflopen van twaalf naar drie meter. De RAI ontwikkelde in 1986 plannen om het 60.000 m2 tellende complex in de toekomst te verdubbelen. De mogelijkheid werd bestudeerd om de tentoonstellingsruimte in zuidelijke richting uit te breiden in een uitloper van het Beatrixpark, waar 15.000 m2 ruimte is. In 1986 vierde de RAI haar 25-jarig bestaan.

Met een omzet van 92 miljoen per jaar, 309 mensen in vaste en 497 mensen in tijdelijke dienst en met een oppervlakte van 445.000 m2, had het bedrijf zich ontwikkeld tot een van de grootste tentoonstellingscentra van Europa en ondanks de uitbreidingen behoorde het na korte tijd weer tot de drukst bezette. Daarom werd in overleg met de gemeente met succes gezocht naar locaties voor een tentoonstellingshal van 12.000 m2. De toestemming voor de bouw van deze hal achter het complex volgde in dec. 1990. De nieuwe Parkhal met rondom vier congreszalen werd in 1993 voltooid. Behalve op het gebied van beurzen en tentoonstellingen is de RAI met succes actief op de congresmarkt. Nationaal gezien is A. verreweg de belangrijkste congresstad en ook internationaal neemt de hoofdstad voortdurend een plaats in in de top tien. Deze vooraanstaande positie is in belangrijke mate te danken aan de activiteiten in het RAI-Congrescentrum. De RAI trok in 1998 ruim twee miljoen bezoekers en er vonden 83 beurzen plaats.

LIT. J.M. van der Veen, De RAi verdubbelt, O.A. 1982, 62; Ton Heijdra, De oude RAI: niets zo lang als tijdelijk, 1995