Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 05-10-2023

yeet

betekenis & definitie

(2019) (< Am.-Eng.) (jeugd) uitroep van blijheid of opwinding: hoera! De kreet komt uit het Amerikaanse basketbal, vaak als teken van overwinning.

• ‘Jij hebt tot 3u ’s nachts zitten gamen. Hayek.’ Of nog: ‘Billie Eilish heeft een nieuwe single. Yeet.’ ‘Hayek’ (overdreven) en ‘yeet’ (joepie) zijn twee kanshebbers om uitgeroepen worden tot tienerwoord van het jaar. (De Morgen, 09/12/2019)
• Het tienerwoord is yeet. 38,5% van de tieners kozen voor dat woord, gevolgd door 28,3% voor OK boomer (om te verwijzen naar oudere generatie die hen niet begrijpt). Skeer (armoedig) kreeg 19% en hayek (overdreven) 14,2%. Yeet is populair geworden door video’s op Vine en Youtube en komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het woord geeft uitdrukking aan blijdschap en betekent zoveel als 'joepie!'. (De Standaard, 16/12/2019)
• Als eerste Tienerwoord van het jaar komt "yeet" uit de bus, gekozen via nws.nws.nws, het VRT NWS-kanaal voor tieners op Instagram. "Yeet" is een uitroep van blijdschap of opwinding. Soms wordt "yeet" ook als een werkwoord gebruikt, iets of iemand "yeeten" betekent gooien. Maar het is wel niet zo eenvoudig te definiëren wat het nu precies wil zeggen. Rahma (19) gebruikt "yeet" als stopwoordje, "na een of andere absurde uitspraak". Evy (18) geeft een ander voorbeeld: "Als ik een goed examen heb afgelegd, dan zeg ik “yeet”.
"Yeet" laat de kracht van de huidige videocultuur van Vine en YouTube zien", zegt Ruud Hendrickx. Oorspronkelijk komt "yeet" uit het basketbal en later uit de danswereld, maar in vijf jaar tijd is het uitgegroeid tot een uitroep, in de sfeer van "yes!" en "neat!" Net zoals bij het Kinderwoord is ook de Engelse – Amerikaanse – invloed op de Vlaamse jongerentaal overduidelijk." (www.vrt.be, 16/12/2019)
• Bij de tieners werd het woord van het jaar ‘yeet’, ook een ‘woord’ dat niet echt iets betekent. Al wordt het in het Engels weleens gehanteerd als werkwoord in de betekenis van ‘werpen’. Meestal is het nu simpelweg een uitdrukking van blijdschap. Ruud Hendrickx, VRT-taaladviseur en hoofdredacteur van Van Dale: ‘“Yeet” laat de kracht van de huidige videocultuur van Vine en Youtube zien. Oorspronkelijk komt “yeet” uit het basketbal en later uit de danswereld, maar in vijf jaar tijd is het uitgegroeid tot een uitroep in de sfeer van yes! en neat!’ ‘Yeet’ vergaarde 38,5% van de stemmende tieners achter zich. Het laat daarmee de kreet van het najaar, ‘Oké boomer’, ver achter zich. (De Standaard, 17/12/2019)
• Yeet. Volgens onze research is deze uitroep voor oudere tieners al passé, maar bij de tien à elfjarigen wordt er nog wel voluit ge-yeet. Vergelijkbaar met ‘sheesh’ is het een uitroep van plezier, alleen wordt ‘yeet’ vooral als uitroep gebruikt wanneer je enthousiast iets gooit. En dan durf jij jongerentaal vanuit linguistiek perspectief ondoordacht te noemen: cringe. ‘Lola gooit een propje door de klas). Yeet!’ (Knack Focus, 16/02/2022)
• Smash, Bestie, Simp en Yeet. Wij krabden ons de voorbije vier jaar ook telkens in de haren bij het horen van het nieuwste Tienerwoord van het jaar, maar de trend was wel duidelijk: telkens wonnen woorden die hun wortels hebben in het Engels. Voor de editie van 2023 is zich een opvallende evolutie aan het voltrekken: het Nederlands is weer in opmars in de jongerencultuur. (De Standaard, 03/10/2023)