Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 27-10-2023

hikikomori

betekenis & definitie

(2002) (< Jap. terugtrekking) (psych.) zich volledig afsluiten van de wereld door jongeren; zich isoleren, als reactie op het stresserende (Japanse) schoolsysteem. Het gaat niet om een marginaal probleem. In 2003 zouden maar liefst 1 miljoen Japanse tieners voor het isolement kiezen.

• Het feit dat er zoveel kluizenaars zijn, is in veel opzichten een samenvatting van de sociale problemen van het moderne Japan en de ontwrichtingen die het land nu ondergaat. Het Japanse woord voor het fenomeen -- hikikomori -- kun je vertalen met ,,terugtrekking''. Het is een woord dat steeds gewoner wordt. Er worden over het verschijnsel televisiedocumentaires gemaakt en artikels geschreven in dagbladen en tijdschriften. (De Standaard, 31/05/2002)
• De 'hikikomori' noemen ze zichzelf. In Japan zijn er steeds meer mannen die zich van de wereld afsluiten en een leven leiden als kluizenaar. Phil Rees trok naar het land van de rijzende zon en draaide een boeiende reportage over het fenomeen. (Het Laatste Nieuws, 19/10/2002)
• De zeventienjarige zoon van Yoshiko is een van die hikikomori. Al bijna drie jaar leeft hij in de keuken van het gezin. Het verhaal van Yoshiko's zoon is het verhaal van duizenden andere Japanse jongeren, voornamelijk jongens. Drie jaar geleden liep de anders zo vrolijke zoon van Yoshiko er wat ongelukkig bij en begon hij te spijbelen omdat hij op school gepest werd. Op een dag liep hij thuis de keuken in, sloot de deur en weigerde er nog uit te komen. Sindsdien is hij niet meer uit de keuken geweest en liet hij ook niemand meer binnen. (De Morgen, 22/10/2002)
• De meeste Japanners beschouwen 'hikikomori' als een familiale kwestie, niet als een psychologisch probleem. (Het Belang van Limburg, 24/03/2003)
• De recente collectieve internetzelfmoorden roepen nieuwe vragen op, ook over de Japanse samenleving. Zelfmoord is een uiterste stap om je aan de dwingende eisen van de moderne samenleving te onttrekken. Maar jongeren proberen ook op andere manieren te vluchten. Ze komen er steeds meer freeters, afgestudeerde Japanners die kiezen voor eenvoudige tijdelijke baantjes en streven naar zoveel mogelijk vrije tijd. Een apart fenomeen zijn de hikikomori. Dat zijn thuiswonende jongeren die zo bang zijn voor de buitenwereld dat zij jarenlang hun kamer niet uitkomen. (De Standaard, 14/10/2004)
• In Japan kiezen steeds meer probleemjongeren ervoor zich jaren op te sluiten in hun kamer. Ze lijden aan hikikomori, vrij vertaald 'terugtrekking'. (De Morgen, 21/01/2006)
• Bijna een op de tien Japanse scholieren geeft toe meer dan één keer per week een klasgenoot te pesten. Dat gaat van scheldpartijen en kakkerlakken in een boekentas stoppen tot hen negeren en isoleren. En dat laatste is misschien nog het ergste, gezien het belang van de groep in de Japanse cultuur. Redenen om een slachtoffer uit te kiezen, zijn er niet. Al helpt het niet echt als je ouders werkloos worden of als je je niet dezelfde gadgets kan permitteren als de rest van de klas. De ijime heeft intussen geleid tot een ander probleem: dat van de 'hikikomori' of thuisblijvers. (Metro, 17/11/2006)
• Die laat-maar-mentaliteit manifesteert zich ook op andere vlakken. Een andere sociologische figuur is de hikikomori, die zich terugtrekt op zijn kamer (volgens de wetenschappelijke definitie 'minstens zes maanden aan een stuk') met zijn computer, manga's en games. (De Standaard, 04/03/2017)
• Het Japans werd de afgelopen jaren uitgebreid met de woorden kodokushi (bejaarden die eenzaam en onopgemerkt sterven) en hikikomori (jongeren die zich door prestatiedruk maandenlang isoleren). (Humo, 07/08/2018)
• Van Overloop liet zich inspireren door het Japanse fenomeen hikikomori, waarbij (vaak jonge) kluizenaars zich jarenlang terugtrekken om te ontsnappen aan prestatiedruk. (De Volkskrant, 23/08/2021)
• Een aseksuele samenleving is tot uitsterven gedoemd. Niet neuken betekent geen kinderen, en zonder kinderen is er geen toekomst. In Japan, dat één van de laagste geboortecijfers ter wereld heeft, is een paar jaar geleden een bijzonder onrustwekkend fenomeen opgedoken: de hikikomori , een groeiende groep jonge mensen die elk sociaal contact buiten de werkvloer schuwen. Die inktvlek begint zich nu ook uit te breiden naar China, en het is slechts een kwestie van tijd voor ze Europa bereikt. (Humo The Wild Site, 15/06/2023)