Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2023)

Gepubliceerd op 05-01-2021

de nacht doorbrengen met iemand

betekenis & definitie

(19e eeuw) (euf.) seksuele gemeenschap hebben met iemand. Vgl. met iemand naar bed* gaan. Meestal gaat het om een vluchtige relatie of een slippertje*. Wanneer een ongehuwd paar samen de nacht doorbrengt (doorgaans in het geheim) dan is dat beslist niet om braafjes naast elkaar in bed te liggen en te gaan slapen. Het is net de bedoeling om wakker te blijven! Een zoekertje op Internet: "Zijn er nog leuke bi meiden op deze aard bodem??? die een leuke geile jonge man van 21 erbij wil hebben. ik heb het zelf nog nooit gedaan met een bi vrouw tja je kan het ook wel een trio noemen..toch ??? ik heb het niet over vluggertjes hoor maar over een lekker ontspannen avond en eventueel de nacht doorbrengen, waarbij wij wel zien of we wel meer willen dan dat. "

• …. dat zij vijf malen in het logement van beklaagde te ' s Gravenhage den nacht heeft doorgebracht met een heer op ééne kamer, aldaar ontucht met hem heeft bedreven… (Rechtsgeleerd bijblad: behoorende tot de Nieuwe bijdragen voor rechtsgeleerdheid en wetgeving. 1878)
• De Klucht van den molenaar (1613) overtreft de beide vorige in levendigheid maar ook in erotische vrijmoedigheid: de wulpse molenaar wil de nacht doorbrengen met de stadsvrouw Trijn Jans, die de poort gesloten heeft gevonden en nu in zijn molen verblijft, maar door listig overleg van de twee vrouwen en hun opzettelijke verwisseling slaapt hij ongewild en ongeweten bij zijn eigen echtgenote. (G.J. van Bork & P.J. Verkruijsse: De Nederlandse en Vlaamse auteurs. 1985)
• Leontien en ik hebben de hele nacht met elkaar doorgebracht. (Hans Dorrestein: Alle verhalen. 1990)
• Samen met Karen gaat hij naar een concert en beiden worden op de terugweg naar hun hotel overvallen. Dat voorval brengt hen dichter bij elkaar en ze brengen samen de nacht door. (De Standaard, 29/10/1997)
• Geschokt na een brutale overval op straat worden ze in elkaars armen gedreven en ze brengen samen de nacht door. (Movie, de interactieve filmgids, juli 1998)