Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 28-04-2020

ok boomer

betekenis & definitie

(2019) (< Am.-Eng) (jeugd) en wat dan? Wat je zegt is irrevelant! Sarcastisch antwoord van een millenial* aan een babyboomer met 'conservatieve en achterhaalde' opvattingen. De uitdrukking deed echter al vijf jaar eerder de ronde op het populaire internetforum 4chan, alvorens talkshowhosts ze oppikten. Peter Kuli & Jedwill brachten in 2019 het lied ‘ok boomer’ uit.

• Amerikaanse tieners hebben het gevonden. Twee woordjes waarmee ze iedereen van boven de 30 die kritiek heeft, kunnen kaltstellen: “Ok boomer”. Sommigen hebben van die slagzin ook al een booming business gemaakt. (De Morgen, 04/11/2019)
• Vorige week ontstond commotie naar aanleiding van een uitspraak van een jong parlementslid in Nieuw-Zeeland. Het 25-jarige parlementslid hield een tussenkomst over de klimaatverandering toen een ouder parlementslid haar onderbrak. De jonge vrouw zette hem op zijn plaats met de uitdrukking “ok, boomer”. “Boomer” is de afkorting van babyboomer, iemand die tussen 1946 en 1964 geboren is. De uitdrukking wint de laatste tijd aan populariteit bij jongeren. (www.radio1.be, 13/11/2019)
• Laten we beginnen bij het begin: wat betekent “OK Boomer”?
In feite is het niet meer dan een cynisch grapje van jongeren (generatie Z en Y) richting starre, conservatieve, betweterige babyboomers en betekent het zoveel als “Whatever, ”t is goed met je.” Of zoals Volkskrant-columnist Lisa Bouyere het omschrijft: “Stikstof goed voor de plantjes? OK boomer. Televisie uit vanwege een vrouw met een hoofddoek? OK boomer. Alles wat Gert-Jan Segers zegt? OK boomer.” (www.thebestsocial.media/nl, 19/11/2019)
• ‘Yeet’ vergaarde 38,5% van de stemmende tieners achter zich. Het laat daarmee de kreet van het najaar, ‘Oké boomer’, ver achter zich. ‘Oké boomer’ is een sarcastische uitroep waarmee een millennial een oudere persoon op zijn achterhaalde opvattingen wijst. De uitdrukking verwijst naar de babyboomgeneratie, mensen van ongeveer 55 en ouder, maar ook vertegenwoordigers van generatie X krijgen dezer dagen geregeld ‘Oké boomer’ naar de oren geslingerd. (De Standaard, 17/12/2019)
• Ik – geboren in september 1957 – behoor volgens de strikte definitie weliswaar niet tot de vermaledijde babyboomers (de voortbrengselen van de geboortegolf tussen 1945 en 1955), maar ik zat er wel heel dicht tegenaan en ben tussen hen opgegroeid. Bovendien ben ik onderdeel van de vergrijzing die de jongeren van nu moeten bekostigen. Hun badinerende ‘OK boomer’ heeft dus wel degelijk betrekking op mij. (De Volkskrant, 03/01/2020)
• Je moet natuurlijk nooit naar een film gaan over het liefdesleven van je overleden idool, maar ik vond de mogelijke elementen van Marianne & Leonard, Words of Love, de documentaire over Leonard Cohen en zijn grote liefde Marianne, zó prettig klinken dat ik me voegde in een bioscoopzaal vol mensen die de hele dag ‘Ok, boomer’ naar hun hoofd geslingerd kregen en nu in de donkerte veilig terug konden naar de jaren zestig en zeventig. (De Volkskrant, 19/01/2020)