Hoogtepunten juli 2004 betekenis & definitie

9 Juli
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag doet uitspraak inzake de bouw van de Israëlische veiligheidsafscheiding. Van de 15 rechters oordelen 14 dat de ‘muur’ in strijd is met internationaal recht en met Israëls internationale verdragsverplichtingen. De constructie moet zo snel mogelijk worden afgebroken. Palestijnen wier rechten zijn geschonden, moeten hun land en olijfboomgaarden terugkrijgen, en als dat niet meer mogelijk is, gecompenseerd worden. De uitspraak van het Hof is niet bindend, maar heeft slechts een adviserend karakter.

22 Juli
De leden van de nieuwe Vlaamse regering leggen de eed af, onder leiding van de nieuwe Vlaamse minister-president Yves Leterme. De regering telt elf ministers, onder wie een niet-parlementslid: Kris Peeters, de voormalige topman van de zelfstandigenorganisatie UNIZO.

23 Juli
De Bosnische president Tihic heropent de beroemde brug over de Neretva in Mostar, die in 1993 tijdens de burgeroorlog werd verwoest.

30 Juli
Een zware gasontploffing op een industrieterrein in aanbouw, in het Henegouwse Ghislenghien (Gellingen), eist 23 doden en ruim 120 (zwaar verbrande) gewonden. Oorzaak was een lek in een transnationale, ondergrondse gaspijpleiding. Die pijpleiding zou bij graafwerken zijn beschadigd.