Hoogtepunten juli 2005 betekenis & definitie

1 Juli
De jeugdrechter uit Oudenaarde beslist dat de baby Donna, die door haar Belgische draagmoeder aan een Nederlands koppel was verkocht, terug moet keren naar België. Donna was door de draagmoeder eerder beloofd aan een koppel uit het Belgisch-Limburgse Herkde-Stad. Luxemburg draagt het halfjaarlijkse voorzitterschap van de Europese Unie over aan Groot-Brittannië. Tegoeden van burgers van de Europese Unie bij Zwitserse banken worden vanaf deze dag door de autoriteiten belast, waarna de geïnde belasting anoniem aan EU-landen wordt overdragen. De afspraak, die al in oktober 2004 was gemaakt, is een poging van de Zwitserland zijn traditie van bankgeheim overeind te houden.

4 Juli
Hevig noodweer treft de kustregio en delen van West-Vlaanderen. In verscheidene gemeenten lopen straten en huizen onder water en wordt het provinciaal rampenplan afgekondigd.

6 Juli
Het nieuwe Deurganckdok in de Antwerpse haven wordt officieel geopend, ook al gaan de werken aan het dok nog door tot in 2007. Het Deurganckdok zal 7,5 miljoen containers van zeeschepen kunnen verwerken en goed zijn voor 3000 nieuwe banen.

7 Juli
Om 8.51 uur ontplofte een bom in het Londense metrostation Aldgate, om 8.56 uur in de metrotrein tussen Russell Square en King’s Cross, om 9.17 uur bij de metrotrein op het station Edgware Road en om 9.47 uur in een dubbeldekker nabij Tavistock Place. Het blijken alle zelfmoordaanslagen te zijn. Behalve de vier daders komen bij deze aanslagen 52 mensen om het leven. Er vallen 700 gewonden.

12 Juli
Prins Albert bestijgt de troon van het prinsdom Monaco. Daarmee volgt hij zijn vader Rainier op die op 6 april is overleden.

21 Juli
Opnieuw wordt Londen getroffen door bomaanslagen. Om 12.30 uur ontploffen vrijwel simultaan vier bommen: drie in de metrostations Warren Street, Oval Station en Stephers Bush en één in een bus in Hackney Road. De bommen gaan niet of niet geheel af. Er vallen geen doden en slechts enkele gewonden

30 Juli
Vandalen laten een van de vijf meren van Eau d’Heure, in het Waalse Cerfontaine, leeglopen. Ze zetten de sluisdeur van de stuwdam open, waardoor 600.000 kubieke meter water wegstroomt. De elektriciteitscentrale die gebruik maakt van de meren moet noodgedwongen twee dagen stil blijven liggen.