Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 20-08-2018

Vruchtensap

betekenis & definitie

Vruchtensap wordt bereid door de vruchten fijn te stampen, den brij op te koken, dezen uit te persen en het sap op flesschen te doen. Men gebruikt dit sap vooral tot vruchten ijs, gelei, conserven enz. Wil men echter eene likeur bereiden, dan vermengt men 20 Ned. kan vruchtenbrij met 5 Ned. kan foezelvrijen alkohol van 80% Tr. en vult daarmede een vat, hetwelk vóór de kraan voorzien is van eene zeef.

Gedurende 3 tot 6 dagen schudt men het vat bij herhaling heen en weer, waarna men het 3 dagen rustig laat liggen en dan aftapt. Op den achtergebleven brij kan men vervolgens weder alkohol gieten en na verloop van eenige dagen eene tweede soort van likeur aftappen. De meest gebruikelijke vruchtensappen zijn citroen-, frambozen-, bessen- en kersensap. — Wordt vruchtensap met suiker ingekookt, dan verkrijgt men vruchtenstroop, en wordt het behandeld als het sap der druiven, dan erlangt men vruchtenwijn.

< >