Een Russisch gouvernement, omgeven door de gouvernementen Nowgorod, Jaroslaw, Wladimir, Moskou, Smolensk en Pskow, heeft eene oppervlakte van 1186,46 O geogr. myi en is in 12 arrondissementen verdeeld. Het Wolchonski-woud, uit kalksteenheuvels ter hoogte van 300 Ned. el bestaande en met ondoordringbare bosschen bedekt, doorschrijdt met zijne tusschen meren en moerassen gelegene uitloopers bijna het geheele gouvernement en vormt in het arrondissement Ostasjkow het brongebied van de Wolga, de Düna en de Msta. De grond bestaat er uit blaauwachtig roode klei, bedekt met eene laag zavelgrond of met kalksteen. Daarenboven ontmoet men er de Devonische vorming en wel in de gedaante van met glimmer vermengden zandsteen zonder versteeningen.
Men heeft in dit gouvernement zeven minerale bronnen. De belangrijkste rivier is er de Wolga, welke er eene lengte heeft van 530 Ned. mijl en talrijke zijrivieren ontvangt. Voorts heeft men er in het zuidwesten den bovenloop van de Düna, alsmede de Msta en de Zna.
De Wolga is door het kanalenstelsel van Wysjnewolotsjok met de Msta verbonden, alsmede door de Mologa enz. met de wateren van het meer Ladoga. Van de talrijke meren zijn het Seligermeer, het Ochwat-Shadenje-, het Steresh-, het Wseloeg-, het Boedbino-, het Metino-, het Oedomlja- en het Weristowo-meer de grootste. Ruim een vierde gedeelte der oppervlakte is tot nu toe met bosch begroeid, vooral met dennen-, berken- en elzenhout. Het vastelandsklimaat wordt er eenigzins getemperd door de vele meren en moerassen. De gemiddelde jaarlijksche warmte bedraagt er 5,31° C. De zomerhitte klimt er tot 37,5° C. en de winterkoude wel eens tot —45° C. Het land was oorspronkelijk bevolkt door den Finschen stam der Wessen, doch deze werd door de Siawen noordwaarts gedrongen. Of de grafheuvels aan de Mologa van de Finnen of van de Slawen afkomstig zijn, is onzeker. Na de splitsing van Rusland in de 12de eeuw ten behoeve der zonen van Jaroslaw werd het land onder de Vorsten van Nowgorod, Smolensk en Soesdal verdeeld en was bij herhaling blootgesteld aan de gruwelen van den oorlog. Gedurende dat tijdperk ontstond het vorstendom Twer doordien de grootvorst Wsewolod van Soesdal in 1182, ter beveiliging zijner bezittingen tegen de aanvallen van den vrijstaat Nowgorod, de stad Twer deed verrijzen , welke eerlang de zetel werd van onafhankelijke Vorsten.
Het vorstendom werd echter in 1484 met Moscovië vereenigd. Men telt er 1568000 inwoners (1877), onder welke zich 100000 Kareliërs, nakomelingen der oorspronkelijke bevolking, bevinden. De grond is er niet vruchtbaar, zoodat men het noodige graan uit andere gouvernementen moet aanvoeren. In de jongste jaren echter verbouwde men er veel aardappelen voor de brandewijnstokerijen, alsmede veel vlas. De veeteelt is er van weinig belang, maar de visscherij verkeert er in een bloedenden toestand. Men velt er veel hout, dat tot vlotten vereenigd langs de Wolga of de Düna vervoerd wordt, en men verkrijgt ook uit de bosschen veel teer, pek en terpentijn olie. Voorts houden de landbewoners er zich bezig met het vervaardigen van velerlei houten voorwerpen, terwijl de fabrieknijverheid er zich in den laatsten tijd krachtig heeft ontwikkeld, en deze wordt er niet weinig bevorderd door een drietal spoorwegen, welke dit gouvernement doorsnijdt.
De evenzoo genoemde hoofdstad ligt aan den spoorweg van Petersburg naar Moskou, aan beide zijden van de Wolga, die hier eene breedte heeft van 213 Ned. el en erdeTwerza en de Tmaka opneemt. Hare oevers zijn door eene schipbrug verbonden. Men heeft er fraaie pleinen, straten en wandelparken, een keizerlijk paleis, eene hoofdkerk en 33 andere kerken, onderscheidene kloosters, een seminarium voor geestelijken, een gymnasium, eene reaalschool, eene militaire school, eene kweekschool voor onderwijzers, onderscheidene inrigtingen van weldadigheid, een schouwburg, eene rijksbank, eene bazar, 28 fabrieken en bijna 40000 inwoners. Wegens hare ligging aan de Wolga en aan den spoorweg bloeit er de handel. Niet ver van de stad bevinden zich twee ijzerhoudende minerale bronnen en het monnikenklooster van St. Nicolaas.