Tokay, een vlek in het Hongaarsch comitaat Zemplin, aan de Theisz en aan den Theiszspoorweg, bloeit door veeteelt en visscherij, maar is vooral vermaard door zijn ooft- en wijnbouw. Men heeft er ruim 5000 inwoners. De Tokayer Bergen, ten noorden en noordwesten van de stad zich verheffend, en het zuidelijk gedeelte van den Hegyallya leveren 34 soorten van uitmuntende wijnen.
De edelste druiven groepen bij Tarczal, Talya, Mád, Siszka, Kiszfaloedy en Zsadany, en men bereidt daarvan 5 soorten van wijn: ordinari, van trossen, waaruit de uitgedroogde druiven verwijderd zijn, een goeden tafelwijn, — Szamarodny, van trossen, waaruit de ingedroogde druiven niet verwijderd zijn, vuriger dan de voorgaande, — maszlacz, van trossen, waaraan ingedroogde druiven zijn toegevoegd, zachter en zoeter dan genoemde soorten, — Ausbruch, van trossen met eene groote hoeveelheid ingedroogde druiven, — en essence, een wijn, die van zelf, zonder persing uit laatstgemelde trossen wegvloeit en voor den heerlijksten van alle wijnen gehouden wordt. In den laatsten tijd heeft de wijnbouw in de omstreken van Tokay zich aanmerkelijk uitgebreid.