Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 20-08-2018

Soufflot

betekenis & definitie

Soufflot (Jacques Germain), een uitstekend Fransch architect, geboren in 1714 te lrancy bij Auxerre, was door zijn vader voor de studie bestemd, maar gevoelde zich geroepen tot de kunst. Met ijver legde hij zich toe op de bouwkunde en begaf zich naar Rome, waar hij onder de pensionarissen des Konings opgenomen werd. Nu maakte hij groote vorderingen, vervaaardigde een ontwerp voor eene nieuwe Karthuizerskerk te Lyon, waaraan de voorkeur werd toegekend, en zag zich na zijn terugkeer uit Italië met onderscheidene andere bouwwerken belast, zooals: de beurs, een hospitaal en een schouwburg te Lyon.

In 1750 werd hij lid van de Académie te Parijs en vertrok met den markies de Marigny, directeur der Staatsgebouwen, wederom naar Italië, waar hij zijne studiën voortzette en zijn smaak veredelde. Zijn voornaamste werk te Parijs is het Panthéon. De grondvorm van dezen tempel is het Grieksche kruis met vier gelijke armen, terwijl de vier schepen in het midden vereenigd zijn onder een grooten koepel. Deze laatste is het eerste werk van die soort, dat met drie concentrische gewelven van gehouwen steen zoo hoog verrees. Het peristylum, in Corintischen stijl, is eene der aanzienlijkste massa’s van den nieuweren tijd.

Zijne stoute en ongewone constructiën lokten velerlei afkeurende aanmerkingen uit, waardoor hij zich diep gekrenkt gevoelde. Hij werd dan ook nog vóór het voleindigen van zijn werk door den dood weggerukt (1781). De architect Rondelet bragt het ten einde. De lengte van het gebouw met het peristylum is omstreeks 100 Ned. el, en de hoogte van den koepel met de lantaarn desgelijks. De breedte bedraagt 75 Ned. el.

In 1791 werd deze kerk, die van St. Geneviève, onder den naam van Panthéon tot graftempel bestemd voor de uitstekendste mannen van Frankrijk, doch Lodewijk XVIII stelde haar weder ter beschikking der geestelijkheid. Na de Julij-omwenteling echter ontving zij weder het voormalig opschrift: „Aux grands hommes la patrie reconnaissante”. — Soufflot had met het plan der kerk ook dat van een groot plein verbonden, hetwelk slechts ten deele werd uitgevoerd. Ook heeft hij plannen van andere gebouwen geteekend; sommige daarvan zijn in gravures bewaard gebleven.

< >