Sennaar, ook Dsjesireh-Sennaar (Eiland Sennaar) of kortweg Dsjesireh (Eiland) geheeten, is bij de inboorlingen van den Egyptischen Soedan de naam van het land, hetwelk tusschen de Witte en Blaauwe Nijl is gelegen. In den Egyptischen kanselarijstijl heet het Dar-Sennaar (district-Sennaar). Het neemt in het noorden een aanvang bij Chartoem en strekt zich zuidwaarts uit tot aan Sobat, eene zijrivier op den regter oever van de Witte Nijl op 9° N.B. Het noordelijk gedeelte van het land is geheel vlak. Op 13-14° N.B. verheffen zich enkele granietgevaarten uit de vlakte, en vanhier naar het zuiden vindt men eene aaneenschakeling van berggroepen, die den overgang vormen tot het Alpenland van Abessinië.
Door de vlakte kronkelen eenige periodieke rivieren in de rigting van het oosten naar het westen, en een groot aantal regenbeken stort zich uit in de Witte en Blaauwe Nijl. Het vlakke land, dat zich met eene zeer flaauwe helling boven de oppervlakte van het water verheft, bestaat uit leem en alluvium met conglomeraat, en de verwering der granietgevaarten levert veldspaatachtige gruismassa’s, die der boomen eene humuslaag. Het met steengruis bedekte land tusschen de bergen bevat eene groote hoeveelheid ijzer en goud. De plantengroei is er vooral langs de rivieren zeer welig. Oorspronkelijke wouden wisselen er af met kreupelhout, met hoog en digt begroeide weiden en met steppen, die slechts zelden in barre woestenijen veranderen.
De bevolking bestaat grootendeels uit den Negerstam der Foendj, die in den aanvang der 16de eeuw de Witte Nijl overschreden, het land veroverden, de aldaar wonende Bedoeïnen tot onderwerping bragten en het rijk Sennaar stichtten, dat in 1820 door den Pasja van Egypte in bezit genomen en in eene Egyptische provincie herschapen werd. Al de inwoners zijn Mohammedanen. — De hoofdstad Sennaar, te voren tevens die van het rijk der Sjilloek, op den regter oever van de Blaauwe Nijl gelegen, heeft eene moskee en een vervallen paleis van den voormaligen Koning, eenige fabrieken en 12000 inwoners. De tweede stad des lands is Wol ed Medineh met 16000 inwoners en een hooggeregtshof, desgelijks aan de Blaauwe Nijl. De derde stad is de belangrijkste handelsplaats, Mesalamieh met 20000 inwoners. In het noordelijk gedeelte heeft men onderscheidene karavaanwegen, die de plaatsen aan de Blaauwe Nijl met andere aan de Witte Nijl verbinden.