Rum is een alkoholisch destillaat uit het sap van suikerriet en uit melasse. Afval van suikerriet en het schuim, dat bij de bewerking van het sap te voorschijn komt, leveren den scherp zuren negerrum. Melasse, welke uit Indische suiker in Europa verkregen wordt, geeft geen goeden rum. Toch verzekert men, dat de beste Indische rum uit zuivere melasse wordt bereid.
Volgens Morewood brengt men in West-Indië het schuim, dat bij het inkoken van het sap ontstaat, met een gedeelte van dit laatste in eene kuip, vermengt het met melasse en water en laat een en ander gisten, waarna men tot de destillatie overgaat. Eerst de tweede destillatie geeft rum, die gemiddeld 72—77 gewigtsprocenten alkohol bevat. Daaraan bezorgt men op kunstmatige wijze een aangenaam bouqüet. Jonge rum is scherp van smaak en heeft in groote mate een bedwelmend vermogen; eerst na lang liggen komt hij tot rijpheid. Men vervangt echter de werking van den tijd ook wel door toevoeging van het sap van ananassen. De Jamaica-rum wordt voor de beste soort gehouden, en daarop volgen die van Barbados, van Antigua, van de Eilanden onder den Wind en van Brazilië. In Europa wordt de rum vooral ingevoerd door de Engelschen uit Cuba, Portorico, de Britsch West-Indische Eilanden, Nederlandsch en Britsch Guyana, Mauritius en Oost-Indië; maar de Oost-Indische rum gelijkt meer op arak dan op eigenlijken rum.
Deze laatste is in zuiveren toestand kleurloos of eenigzins geel, hoewel men er wel eens eene bruine kleur aan geeft. Hij wordt intusschen zeer dikwijls met wijngeest en water versneden. Ook bereidt men zoogenaamden rum op kunstmatige wijze van wijngeest en water, waaraan men geur bezorgt door een of ander essence, vooral door rum-aether, die tegenwoordig van mieren-aether vervaardigd wordt. Om echter rum daarvan te onderscheiden, vermengt men 10 kubieke Ned. duim van dit vocht met 3 kubieke Ned. duim Engelsch zwavelzuur van 1,84 soortelijk gewigt. Na het afkoelen is de geur van echten rum nog zeer goed te ruiken, maar die van het kunstproduct vernietigd. Heeft men eene soort van rum, die hoofdzakelijk uit wijngeest en water bestaat, zoo ontwaart men na de behandeling met zwavelzuur den geur nog van echten rum, bijaldien deze er slechts ten bedrage van 10% in aanwezig is.