Filippo Lippi, een verdienstelijk Italiaansch schilder, geboren te Florence in 1812, ontvlugtte op 17-jarigen leeftijd uit een klooster, doch viel weldra gedurende eene pleiziervaart in de handen van zeeroovers, die hem in Barbarije als slaaf verkochten.
Reeds had hij er 1½ jaar doorgebragt, toen hij zijn meester zoo juist gelijkend op den muur portretteerde, dat deze hem de vrijheid schonk. Wat verder van zijn levensloop verhaald wordt, is niet veel anders dan een roman vol liefdesavonturen, zoodat alleen de drang van zijn begunstiger Cosimo dei Medici in staat was, om hem naar palet en penseel te doen omzien. Hij stierf plotselijk, — naar men vermeldt — aan vergif, dat hem door een bloedverwant van zijne minnares Lucretia Buti werd toegediend. Aanvankelijk had hij zich gevormd naar de schilderstukken van Masaccio, later volgde hij den weg van zijn zinnelijken aard, die hem evenzeer tot bevalligheid en teederheid als tot onkuisehheid vervoerde. Zijn belangrijkst kunstgewrocht vormen de fresco’s in den dom te Prato, de geschiedenis van den heiligen Stéphanus, van Johannes de Dooper en van andere heiligen voorstellend. Eene fraaije Madonna, het op bloemen rustend Kind aanbiddend, bevindt zich in het Muséum te Berlijn. Ook heeft men stukken van zijne hand in de kunstverzamelingen te Parijs, te München enz.
Zijn zoon Filippino Lippi, geboren in 1416 en overleden in 1505, genoot het onderwijs van Sandra Bottioelli, een leerling van zijn vader. Hij werd een der voortreffelijkste historieschilders van zijn tijd en vergezelde zijn leermeester naar Rome, om hem bij het beschilderen der Sixtijnsche kapèl behulpzaam te wezen. Ook versierde hij in de kerk van Sta Maria-sopra-Minerva de kapèl-Carafa. Ka zijn terugkeer uit Rome schilderde hij in de kerk van Sta Maria-novella de geschiedenis van de apostelen Johannes en Philippus. Zijn fraaiste schilderstuk bevindt zich in de Badia te Florence; het geeft eene voorstelling van den heiligen Bernardus, die tegen den avond vóór zijn klooster door een bezoek van de Heilige Maagd met een stoet van engelen wordt verrast. Ook te Berlijn heeft men onderscheidene stukken van dezen kunstenaar.