Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 06-08-2018

Düna

betekenis & definitie

Düna, in het Lettisch Daugawa en in het Russisch de westelijke Dwina genaamd, is eene der belangrijkste rivieren in het westen van Rusland, en heeft bij eene lengte van 140 geogr. mijl een stroomgebied van 2000 geogr. mijien. Zij ontspringt in het district Ostasjkow van het gouvernement Twer aan de westzijde van het Wolchowski-woud, niet ver van de bronnen der Wolga, uit het meertje Dwinetz, vloeit als eene kleine beek in het dubbele meer Ochwat-Shadenje, verlaat het als een aanzienlijke stroom, en kronkelt met een ruimen boog door of langs 7 gouvernementen.

Op haren oever verheffen zich Welish, Ssoe rash, Witebsk, Poloczk, Diszna, Dryssa, Droeja, Dünaburg, Jakobstadt, Friedrichstadt en Riga. Bij laatstgenoemde stad heeft zij eene breedte van 1500 schreden, en 2 geogr. mijl verder stort zij bij Dünamunde zich uit in de Golf van Riga, welke tot de Oostzee behoort. Tot Welish stroomt zij zuidwaarts tusschen hooge, met bosch begroeide oevers, en daarna tot aan den mond der Oella langs den zuidelijken voet van den noord-Russischen landrug.

Vervolgens doorsnijdt zij dezen, terwijl hare oevers zich 12 Ned. el boven den waterspiegel verheffen, en wentelt hare watervallen en draaistroomen over tallooze rotsblokken. Bij Dünaburg neemt haar benedenloop een aanvang, hoewel ook deze gevaarlijk is voor schepen. Zeeschepen komen niet verder dan Riga. Zij ontvangt aan den linkeroever de Loetsjössa, de Oella en de Diszna, en is door het Beresina-kanaal en de Oella met de Dnjepr verbonden.

< >