Dit is de naam der uitstekende Nederlandsche kunstenaars, die de wereldberoemde glasschilderingen hebben geleverd in de St. Jans-kerk te Gouda.
Van hunne lotgevallen is zeer weinig bekend. Zij bloeiden in den aanvang van de tweede helft der 16de eeuw. Dirk deed eene buitenlandsche reis, had te Gouda een glazenmakerswinkel on overleed in het begin der 17de eeuw. In genoemde kerk heeft men van hem 7 beschilderde ramen, voorstellende „Bethulië ontzet door de onthalzing van Holophernes”, — „De uitdrijving der koopers en verkoopers uit den tempel”, — „De diaken Philippus binnen Samaria”, — „Johannes in de gevangenis en voorts aan de Jordaan predikende”, — Jezus en zijne discipelen bij de Jordaan”, — „Johannes, den Zaligmaker doopende”, — en „De inwijding van Salomons tempel”, waaronder zich „Het Avondmaal des Heeren” bevindt.
Zijn broeder Wouter volbragt eene reis naar Rome, waar hij de kunststukken van Rafaël bestudeerde, en had vervolgens desgelijks een glazenmakerswinkel te Gouda. Men heeft van hem in de St. Jans-kerk 4 beschilderde ramen, namelijk „De offerande van Elias, door het vuur des hemels verteerd”, waaronder zich de „Voetwassching der Apostelen” bevindt, — „De Koningin van Scheba bij Salomo”, — „De kerkroover Heliodorus, door de Engelen gestraft”, — en „De geboorte des Zaligmakers”, waaronder men „Christus in het midden der schriftgeleerden” aanschouwt.
Deze twee broeders zijn de voortreffelijkste glasschilders, die ooit hebben geleefd. Wouter munt daarbij uit door sierlijkheid van teekening en helderheid van kleuren, en Dirk door den gloed van kleuren, de levendigheid en de uitvoerigheid zijner beelden. Ieder van hen werkte op eene eigenaardige wijze; wat Dirk deed door zijne diepsels, volbragt Wouter door zijne hoogsels. Zij ontzagen geene moeite of kosten, om aan hun werk de meest mogelijke volmaaktheid te geven, en thans — na verloop van 3 eeuwen — staart men met verbazing op die kostbare kerkramen met hunne rijke compositiën, keurig geteekende en uitvoerig behandelde tafereelen, sierlijke draperieën, onvergelijkelijke kleuren en begoochelend perspectief.
De beide broeders waren zoo ijverzuchtig, dat elk van hen de door hem gevondene kunstgrepen voor den ander verborgen hield. Beider portretten zijn in de kerkmeesterskamer der St. Jans-kerk aanwezig en een geschenk van den burgemeester Reinier Craheth (1761), den laatsten mannelijken telg van dat geslacht.
Een kleinzoon van Wouter, den naam zijns grootvader met het bijvoegsel de Jonge dragende, leefde in de eerste helft der 17de eeuw, en oefende zich in Frankrijk en te Rome in de schilderkunst. Hij werd een verdienstelijk historie- en portret-schilder. Een „Krijgsraad”, in 1644 vervaardigd en in de zaal van den St. Joris-doelen te Gouda aanwezig, wordt voor zijn beste stuk gehouden.