Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 19-03-2018

Brigade

betekenis & definitie

Brigade noemt men gemeenlijk eene aan­zienlijke hoeveelheid troepen van hetzelfde wapen; men heeft derhalve infanterie-, cava­lerie- en artillerie-brigades. Daarenboven zijn er trouwens gecombineerde brigades van man­schappen van verschillende wapenen.

Einde­lijk geeft men den naam van brigade ook aan met eenig werk belaste kleine ploegen genie­troepen en dergelijke, bijv. aan eene kleine sectie bij de Fransche cavalerie en gendar­merie, waar zij uit 6 man en een onder­officier bestaat, welke laatste den naam draagt van brigadier. Deze benaming was ook geruimen tijd bij ons in zwang bij bereden troepen voor korporaal.

De verdeeling in brigades is het eerst in­gevoerd door Gustaaf Adolf, en toen zij in den slag van Demmin (1630) de proef had doorgestaan, bleef zij behouden. Hij ver­deelde zijn leger in 6 brigades, elk van 2 of 3 regimenten. Zijne Duitsche bondgenooten volgden dit slechts na bij de nadering van het gevecht, terwijl zij voor ’t overige de verdeeling in bataljons handhaafden. Bij het Fransche leger is de verdeeling in bri­gades ingevoerd door Turenne (1667).

Gedu­rende de revolutie-oorlogen zijn aldaar ook halve brigades gevormd, bestaande uit 2 ba­taljons Nationale gardes en 1 bataljon linie-troepen. De naam van halve brigade heeft vervolgens plaats gemaakt voor dien van re­giment, en eene brigade bestond alzoo uit 2 regimenten. In 1808 zijn in Pruissen door Scharnhorst gecombineerde brigades veror­dend van 2 regimenten infanterie, 2 regimen­ten cavalerie en eene batterij, en dit werd in 1813 zóó gewijzigd, dat men bij 3 regi­menten en eene batterij een escadron of — zoo zij tot de voorhoede behoorde — een regi­ment cavalerie voegde. Zulk eene zamenvoeging draagt thans den naam van divisie.

< >