Borda (Jean Charles de), een Fransch wiskundige en zeeman, werd geboren den 4den Mei 1733 te Dax in het departement des Landes. Hij ontving zijne opleiding bij de Jezuïeten van La Flèche, nam vervolgens dienst bij het corps ingenieurs en werd daarna geplaatst bij de cheveaux legers. Reeds in 1756 verwierf hij door zijne “Mémoire sur le mouvement des projectiles” het lidmaatschap der Academie van Wetenschappen, en hij nam vervolgens als adjudant van den maarschalk Mallebois deel aan den veldtogt van 1757.
Daarna werd hij genie-officier, en in 1767 ging hij over tot de marine en deed als bevelhebber van een eskader met Verdun de la Crenne en Pingré eene reis naar Amerika, om de chronometers te beproeven, en hij verbeterde tevens de lengte- en breedte-bepaling van onderscheidene plaatsen. Genoemde 3 vlootvoogden maakten de uitkomsten van hun onderzoek openbaar in “Voyage fait par ordre du roi en 1771 et 1772 en diverses parties de l’Europe et de l'Amérique (Parijs 1778, 2 dln).” Met hetzelfde oogmerk reisde hij in 1774 naar de Kaap-Verdische eilanden en naar de westkust van Afrika, en in 1776 vervaardigde hij eene voortreffelijke kaart van de Canarische eilanden en van de Afrikaansche kust. In de jaren 1777 en 1778 diende hij als generaal-majoor der Fransche marine-soldaten in den Amerikaanschen oorlog. Van Martinique huiswaarts keerende, werd hij in 1782 na dapperen tegenweer door de Engelschen gevangen genomen, maar op zijn woord van eer op vrije voeten gesteld, waarna hij in zijn vaderland als chef eener afdeeling bij het ministérie van Marine werd geplaatst. Hij was tevens lid van het Instituut, en overleed den 20sten Februarij 1799.
Borda is de grondlegger van den wetenschappelijken scheepsbouw in Frankrijk, alsmede de uitvinder van een astronomisch werktuig om hoeken te meten en van den naar hem genoemden repetitie-cirkel, waardoor de kans op fouten in de waarneming aanmerkelijk verminderd wordt. Ook schrijft men hem de ontdekking toe van den metaal-thermometer. Aan hem is het Fransche stelsel van maten en gewigten zijn oorsprong verschuldigd, en de wetenschappelijke ontdekkingen van Euler en Tobias Mayer zijn het eerst door hem in practijk gebragt. Zijne “Tables trigonométriques décimales etc.” werden na zijn dood door Delambre uitgegeven.