Balmes (Don Jayme), een Spaansch dagbladschrijver, werd geboren den 28sten Augustus 1810 te Vich in Catalonië. Hij was de zoon van een handwerksman, studeerde in de theologie op het seminarium te Vich en op de hoogeschool te Cevera, terwijl hij daarenboven zich toelegde op geschiedenis, wijsbegeerte, regtswetenscliap, letterkunde en wiskunde. Hij begaf zich als leeraar in de wiskunde naar Vich, toen in Spanje, vooral in Catalonië de burgeroorlog woedde.
Zijne vrienden drongen er op aan, dat hij als schrijver zou optreden en hij gaf weldra een vlugschrift uit over den ongehuwden staat der geestelijken, waarop binnen weinige maanden twee andere volgden over de kerkelijke goederen en over den staatkundigen toestand van Spanje. In datzelfde jaar nam hij de redactie op zich van het tijdschrift “Civilizacion” te Bareelona, voorts die van de aldaar uitgegeven “Sociëdad,” en eindelijk die van den “Pensamiënto de la Nacion” te Madrid. Hij was een voorstander van het koningschap en een vereerder der godsdienst, en hij is om die reden wel eens voor een absolutist gehouden, maar hij voerde wel degelijk een aanhoudenden strijd tegen de hardnekkige behoudsmannen. De denkbeelden, die hij in den “Pensamiënto” ontwikkelde, leidden hem tot ontwerpen, die meerendeels aangenomen zijn. Het staatkundig programma, door hem ontworpen, werd het rigtsnoer der regering en schonk aan Spanje de kracht, om de schokken van het jaar 1848 te verduren. Velen beschuldigden hem van revolutionaire denkbeelden, toen hij in 1847 in eene brochure Pio nono begroette als den held van een nieuw tijdperk.
Balmes had reeds geruimen tijd gesukkeld, toen hij genezing zocht in het versterkend klimaat zijner geboorteplaats. Het was echter te laat, hij overleed er den 9den Julij 1848. Van zijne werken, van 1840 tot 1848 uitgegeven, is vooral merkwaardig “El Protestantismo, comparado con el Catolicismo en sus relaciones con la civilizacion europea (Het Protestantismus, vergeleken met het Katholicismus in beider betrekking tot de Europésche beschaving)”; hij schetst daarin een belangrijk tafereel van de beschaving van ons werelddeel. Ook heeft hij in “Brieven aan een twijfelaar” eene wederlegging geschreven der wijsgeerige stelsels van Hegel, Schelling en de Fransche philosophen. Zijne geschriften zijn in onderscheidene talen overgezet en hebben vooral in Frankrijk grooten bijval gevonden.